Qui sem

Ràdio Arrels, mitjà generalista, és l’emissora més veterana de Catalunya del Nord. Contribueix a mantenir i promoure una consciència catalana entre la població nord-catalana, tot fomentant l'ús de la llengua. 


La ràdio neix el 28 de maig del 1981 al barri de Sant Jaume de Perpinyà, en el context de la primavera francesa de les emissores lliures. Malgrat iniciar-se en condicions precàries, aquest mitjà ideat 100% en català es converteix ràpidament en un punt de referència destacat. El seu artífex, Pere Manzanares, pretén complementar amb la llengua del país l’abundant oferta radiofònica sorgida en poques setmanes a la ciutat, majoritàriament en francès. Ràdio Arrels és i hi serà l’única emissora amb programes produïts exclusivament en català.



El juliol del 1981, Ràdio Arrels es trasllada al poble de Cànoes, limítrof de Perpinyà, tot desenvolupant la seva oferta. Incorpora nous col·laboradors, eixampla l’horari d’emissió en directe i millora la difusió, que abasta la plana del Rosselló. Els locutors voluntaris es van professionalitzant, s’emeten els primers informatius i es multipliquen els programes temàtics, concursos i seqüències interactives
amb els auditors.


El mateix any es funda a Perpinyà l’Associació Arrels, de llei francesa 1901, per donar suport legal i financer al mitjà radiofònic. Amb l’entitat es comencen de recaptar recursos privats, a través de militants dels àmbits culturals nord-catalans. El catalanisme històric reconeix l’interès existencial de Ràdio Arrels. L'emissora assoleix la primera autorització oficial d’emissions el 20 de desembre del 1983.


A la tardor del 1985, Ràdio Arrels torna a Perpinyà, ocupant una planta del Centre Cultural Català, al barri cèntric de Sant Mateu. La inclusió en el territori es fa més important, s’incrementa l’audiència amb un nou centre emissor. Aquesta etapa de creixement inclou la definició d’un model radiofònic estable de música i continguts parlats.

Seguidament, i a partir de l’estiu 2003, Ràdio Arrels ocupa locals del molt cèntric carrer dels Agustins a Perpinyà. La presència de la ràdio al cor de la ciutat. Al llarg dels anys, Ràdio Arrels s’ha convertit en un mitjà de referència amb, ja aleshores, un arxiu de més de 27 000 entrevistes i una programació musical que atreu molts oients.  El conjunt d’institucions del territori propi i de la regió Occitània reconeix el paper que juga Ràdio Arrels i el món associatiu nord-català sol·licita l’emissora com a canal de difusió que té un paper cabdal en la dignificació de la llengua catalana. Així s’hi expressen i sempre en català, centenars de persones: battles, polítics, actors socials, artistes, esportistes entre d’altres. Ràdio Arrels és un vector de difusió de valors culturals i d’identitat. A còpia de temps, paciència i dedicació dels seus periodistes i col·laboradors, Ràdio Arrels aconsegueix ser una emissora respectada i, fins i tot, una institució de la Catalunya Nord.

Però la ràdio evoluciona d’acord amb un paisatge radiofònic en plena transformació i és així que al cap de 20 anys deixa els estudis del carrer dels Agustins, esdevinguts obsolets, i se trasllada al Soler en uns estudis més adaptats als reptes actuals. Tots aquests canvis no s’han fet mai a costa dels principis de la nostra ràdio sobretot mai a costa de la llengua, ja que sabem que la nostra tasca principal és aquesta: fer arribar la llengua a casa, al cotxe al telèfon de la gent. També fer descobrir la música catalana a les noves generacions és un altre repte i, per tant, representa el 50% de la programació musical. Un bon indicador de la vitalitat de la ràdio és l’enquesta de Médiamétrie que atribueix a Ràdio Arrels 55 000 auditors en audiència acumulada de 21 dies seguits.

Finalment, hi ha una voluntat clara d’arrelament a totes les comarques nord-catalanes (Rosselló, Vallespir, Conflent, Cerdanya, Capcir i Fenolleda) amb quatre freqüències i dos estudis: un a Prada i l’altre a Ceret que voldríem potenciar més en un futur pròxim.