Exilis

Exilis
Descripció del programa

Aquest any es celebra el 80 aniversari de La Retirada. Als Països Catalans, Occitània i França, s’entén sota aquest nom, l’exili de milers de republicans que van creuar els Pirineus entre els mesos de gener i febrer de l’any 1939 fugint del règim franquista. Des de Ràdio Arrels, amb l’inici del mes entrant, comencem a emetre una sèrie d’emissions que fan memòria d’aquest esdeveniment a partir de testimonis.

Algunes dades: l’Estat Espanyol de postguerra, unes 2.800.000 persones van ser empresonades per motius polítics, 200.000 d’aquestes, condemnades a pena de mort i afusellades. Al territori que compren els països catalans, els cossos de 9000 republicans i republicanes romanen encara entre les 794 fosses comunes.

Al llarg de la història moltes persones, ja sigui de manera individual o en grup, s’han vist obligades a abandonar el país de la seva nacionalitat i/o de residència per motius ètnics, religiosos, nacionals, pertinença a un determinat grup social o per defensar determinades opinions polítiques. Són el que hom anomena refugiats, expatriats, exiliats o emigrats. Les migracions polítiques han estat i són, malauradament encara avui, una constant en la història de la humanitat.

Des del programa EXILIS es pretén ser altaveu de les diferents perspectives d'aquest fenomen que neix de la fugida, i desemboca a cada racó, oceans d'anècdotes que sovint s'escorren entre dades i dates, tot arrossegant una memòria que erosiona les fronteres alhora que esmola la solidaritat entre pobles.

Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Noa Tendero Jovani