INFORMATIU - Dimecres 26 d'abril del 2023

“No hi haurà pas aigua per tot” el prefecte Rodrigue Furcy va anticipar ahir l’anunci de noves mesures de restriccions que haurien d’entrar en vigor a la fi de la setmana. En una reunió ahir a Perpinyà, Rodrigue Furcy va avançar la possibilitat de racionar l’aigua aquest estiu. Sempre segons la prefectura les reserves d’aigua disponibles són molt febles i l’absència de pluges significatives aquest mes d’abril obliga a anticipar decisions dràstiques. Demà dijous un nou comitè de l’aigua hauria de dictar noves mesures de restriccions encara més dures.

La secada encara: la presidenta del consell departamental interpel·la en una carta el president de la República francesa per reclamar ajuda urgent de l'Estat. Hermeline Malherbe alerta sobre "una catàstrofe ecològica, demà econòmica", que podria desembocar en "una catàstrofe humana" per falta de suport i ajuda urgent. La presidenta del Consell departamental demana a l'estat la creació d'un fons de solidaritat per garantir un suport financer immediat als agricultors. En la carta també adverteix sobre el risc de "mega-incendis" i sol·licita mitjans aeris de la seguretat civil, especialment un helicòpter bombarder d'aigua. Des de principi d'any, a Catalunya Nord els bombers ja han estat mobilitzats en gairebé 400 focs.

La delegació nord-catalana de France Handicap manifesta avui a la plaça de Catalunya de Perpinyà. L’associació denuncia les falses promeses i la inacció de l’estat pel que fa a l’accessibilitat que continua sent un problema greu. Segons France Handicap sols la meitat dels batiments públics han pres mesures per millorar l’accés a les persones amb discapacitat per bé que la primera llei dati del 1975. Entre altres mesures urgents, Frane Handicap reclama la creació d’una veritable política pública pels discapacitats.

A Catalunya Sud el tancament del canal d’Urgell obre un nou conflicte amb l’Estat espanyol. Per primer cop en la seva història, el canal ha tancat cinc mesos abans del previst per culpa de la secada i deixa sense aigua 50 mil hectàrees de cultius a prop de Lleida. El canal depèn de l’Estat que, segons ha declarat la portaveu de la Generalitat ”no ha fet res per anticipar el problema” i és l’últim canal històric de l’estat espanyol que no va ser renovat ni modernitzat. Els productors de fruites de les terres de Ponent no saben quan podran tornar a regar i ja preveuen pèrdues del 60%.

En esports ja no queden entrades pel darrer matx de la fase regular del top 14 a Perpinyà. Tots els tiquets van ser venuts en un temps rècord. I això que el partit es jugarà d’aquí a 3 setmanes. L’USAP encara té la possibilitat matemàtica d’evitar el barratge d’accés i de robar la dotzena plaça a Pau. Queden 3 jornades, els catalans es desplacen a Lió, reben l’estadi tolosenc i acabaran la fase regular a Castres.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció