L’informatiu del dijous 5 de setembre del 2019

El grup informàtic Computacenter crearà 150 llocs de treball a Perpinyà

Ahir es va crear oficialment l’Oficina pública de la llengua catalana. Al curs d’una assemblea general seguida d’un primer consell d’administració que van tenir lloc a la universitat de Perpinyà, es va instal·lar aquest organisme que tindrà per objectiu principal la defensa i promoció de la llengua catalana.

Ahir es va reunir el comitè tècnic encarregat de decidir de les obertures i tancaments de classes després de la reentrada. L'inspector d'acadèmia, reunit amb els sindicats, va finalment decidir obrir 9 classes per alleugerir les classes més carregades del departament. Pero enguany no s'ha atribuit cap més professor suplementari. Per tant cada obertura de classe implicava un tancament. Per això 8 classes seran tancades i un lloc de substitut serà suprimit.

Indignació a les xarxes socials després que diversos comerços nord-catalans denunciessin pressions per part d’un grup espanyolista. La Botiga Visca de Perpinyà, que comercialitza objectes relacionats amb Catalunya, va rebre ahir un correu electrònic que demana la retirada tots els productes en els quals es pugui veure una estelada, així com la samarreta de la Diada. En la mateixa línia el restaurant la Vigatane de Canet també ha rebut una petició de retirar una publicitat en la qual es veu una estelada. Aquests mails són enviats per "Catalunya Peuple d'Espagne" una entitat basada a Suïssa i que fa uns mesos ja va demanar al magatzem Leclerc de retirar objectes amb l'estelada.

El ministre de cultura francès, Franck Riester, serà avui a Perpinyà per visitar les exposicions del VISA per la imatge. El festival de fotoperiodisme ha esdevingut una cita habitual pels ministres de cultura. S'espera que Franck Riester també es reuneixi amb els diputats de La République en Marche de Catalunya Nord.

La companyia de servei informàtic Computacenter ha confirmat la seua instal·lació al Centre del Món de Perpinyà. L’empresa ha invertit 1 milió d’€ ens els seus nous locals. 35 llocs de treball seran creats per començar i s’espera que d’aquí a 18 mesos s’hagin creat 150 llocs de treball. La companyia es va presentar ahir a Perpinyà en presència de la Presidenta de la regió i del departament, així com el batlle de la vila.

Dos incendis van cremar ahir a la plana del Rosselló. El primer es va declarar en el jardí d’una casa de Sant Esteve. 400m2 van cremar sense amenaçar el veïnat.
Un altre incendi ahir al vespre, el foc es va declarar a la vora de la Tet, al barri de Sant Assiscle de Perpinyà. 6000m2 van cremar, sobretot canyes i matolls. 56 bombers van ser bomilitzats per apagar l’incendi.

La reivindicació per salvar el Tren de mercaderies de Sant Carles ocuparà avui la Plaça Rigau de Perpinyà. El Comitè de sosteniment organitza la projecció d’un film sobre pantalla gegant a la Borsa del Treball. Just abans hi haurà un pica-pica per tots els assistents. A l’acte d’avui hi participarà Laurent Brun, secretari general de la federació CGT de xeminots.

El Tribunal Suprem Espanyol ha concedit el permís per sortir de la presó a Jordi Cuixart per poder ser present en el naixement del seu quart fill. El permís extraordinari de sortida atén la finalitat "exclusiva" d'assistir al part, que s'espera a finals d'aquest mes, tot i que podrà estar-se a l'hospital sis hores més, tal com el mateix Cuixart havia sol·licitat.

Estem a menys d’una setmana de la Diada de l’11 de setembre i les inscripcions a la gran manifestació van augmentant. Enguany la manifestació independentista de l’Onze de Setembre organitzada per l’ANC i amb el suport d’Òmnium Cultural i l’AMI, dibuixarà un estel al voltant de la Plaça Espanya de Barcelona. Els organitzadors encara criden a la mobilització. Fins ara ja s’han inscrit 180 000 persones, s’han venut més de 200 000 samarretes i s’han reservat uns 700 autocars. Si voleu assistir a la Diada, encara podeu apuntar-vos als autobusos que sortiran de Perpinyà i del Voló. Les inscripcions es fan a la pàgina web de Catnord.cat.