L’informatiu del divendres 05 de juliol de 2019

La prefectura dels Pirineus Orientals ha elevat el risc d'incendi en dues zones de Catalunya Nord. Són concernides la Plana del Rosselló i el massís de les Alberes. S'aplicaran restriccions en la circulació de vehicles a les pistes forestals o de garriga i s'augmentarà la vigilància per part dels bombers. A la resta del territori es manté el nivell de risc moderat.

La vaga dels professors complica la correcció de les proves del BAC. A Catalunya Nord més de 600 notes de la prova de filosofia són retingudes pels correctors. Al Liceu Jean Lurçat els professors han votat una moció per refusar de deliberar sobre els alumes de qui no es tenen totes les notes. Una decisió que s’oposa a la posició del Ministre de l’ensenyament que proposa substituir la nota del BAC per la mitjana anual de les proves contínues. Els sindicats denuncien que diversos candidats podrien ser perjudicats per aquesta mesura.

A partir d’aquest cap de setmana podrem agafar l’autobús directe per anar fins a la platja des de Perpinyà. Els autobusos de la xarxa Sankéo proposaran línies directes des de l’estació TGV de Perpinyà fins a Canet, El Barcarès, Santa Maria i Torrelles.
La novetat és que les línies seran directes amb temps de trajecte reduïts. Aquest servei serà actiu fins a finals del mes d’agost amb un preu del bitllet de 1€30.

La clínica Nostra Senyora de l’Esperança de Perpinyà canvia de nom i passa a anomenar-se Policlínica Mediterrani. Aquest nom escollit pels metges i assalariats entra ja en vigor però serà estrenat oficialment amb una nova senyalització a la tardor. La Policlínica mediterrani acull cada any 5000 pacients amb un total de 150 assalariats, més de 40 metges i un pressupost de 4 milions d’€ invertits en els dos darrers anys.

Un incendi va cremar ahir en un terreny abandonat del barri del Vernet, a prop de l’estadi Aimé Giral. 4000m2 van cremar abans que els bombers puguin controlar les flames. Els mainatges de l’escola Victor Hugo van haver de tancar-se a dins de l’escola mentre intervenien els bombers.

L’hospital transfronterer de Cerdanya continua sent un laboratori a escala real que permet descobrir els problemes administratius als quals una tal estructura es pot topar a causa de les diferències de legislacions entre estats europeus. Per exemple, als seus inicis es va haver de trobar una solució per evitar que els naixements i defuncions de ciutadans francesos a l’hospital no fossin tractats com si es produïssin a l’estranger.

El Grup de Treball de Detencions Arbitràries de l'ONU considera que la presó preventiva de Quim Forn, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa és "arbitrària" i demana que se'ls alliberi "immediatament". Com ja ho va fer fa uns mesos amb Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, el grup demana al govern espanyol que adopti les mesures necessàries per alliberar els presos com més aviat millor. A més, també sol·licita que se'ls concedeixi diverses indemnitzacions i reparacions.