L’informatiu del dilluns 27 de maig 2019

Diumenge d’eleccions europees, i també municipals a Catalunya Sud.
Uns escrutinis marcats a tot arreu per un augment de participació.
A Catalunya Nord, cap sorpresa per la primera plaça que com a la resta de l’estat és per la llista del RN que obté 33,1%. El partit de l’extrema dreta francesa obté al nivell estatal 23,4 dels vots i 22 elegits.
Catalunya Nord també ha votat en segon per la llista de LREM, que a escala estatal ha obtingut 21 escons amb 22,4%, però a Catalunya Nord, arriba molt lluny darrere el RN, ja que reuneix 16,8%.
Resultat per sota de la mitjana estatal pels tercers d’aquest escrutini, la gran sorpresa d’aquestes europees a l’estat francès, EELV, 10,7 a Cat Nord, 13,2 a l’estat francès.
Les Républicains són a 7,1 a Catalunya Nord per una mitjana estatal de 8,4.
La France Insoumise és a l’estat francès a 6,6%, 7% a Catalunya Nord.
I 7% pels socialistes a l’estat francès, contra 5,6% a Catalunya Nord.

Aquestes eleccions també eren molt importants a Catalunya Sud, ja que es presentaven diversos represaliats independentistes, empresonats, o a l’exili: i es pot dir que l’independentisme ha aconseguit una gran victòria amb més del 49% dels vots.
La llista Lliures per Europa, encapçalada per Carles Puigdemont, és la força més votada, amb el 28%.
El segueixen el PSC, amb el 22%, i Ara Repúbliques, la coalició encapçalada per Oriol Junqueras, amb el 21%.
Carles Puigdemont, Toni Comín, Oriol Junqueras i Diana Riba seran els quatre diputats independentistes i fins i tot Clara Ponsatí ho serà si hi ha Brexit.

Tot i que essent una elecció proporcional a una volta, a Catalunya Sud es pot dir que ara ja ha començat la segona volta, que pot ser molt més dura, ja que ara caldrà veure com l’estat espanyol intentarà impedir a Carles Puigdemont i Toni Comin retirar l’acte d’eurodiputat, i que passarà amb Oriol Junqueras, empresonat i jutjat actualment pel Tribunal Suprem espanyol.

A Catalunya, a més d’europees també hi havia ahir unes eleccions municipals, que es fan també a una sola volta: Per començar cal destacar que una àmplia majoria d’ajuntaments podran ser governats per equips independentistes.
Segurament que es pot parlar de resultats històrics pels independentistes, amb un canvi de posicions: ahir els electors catalans van situar a la primera plaça les candidatures d’ERC a 23,5% i 3 100 regidors, mentre que Junt per Catalunya esdevenen tercers a 15,3%, però segons en nombre de consellers municipals a 2 794.
El PSC és segon en percentatge, però sobretot progressa a les grans aglomeracions.
Pel que fa a de Barcelona és la llista d’ERC que conduïa Ernest Maragall que ha estat la més votada 21,3 i 10 regidors, la Llista de Barcelona en Comú d’Ada Colau, obté el mateix nombre de consellers municipals, amb 20,7% dels vots.
Tercer el PSC, 18,4, i Manuel Valls que només reuneix 13,2% per Ciutadans.
Junts per Catalunya són cinquens a 10,4, i el PP 5%.

Pel que fa a les europees al nivell dels 28, cal destacar que s’ha reeixit a limitar la puja de l’extrema dreta.
Però segons totes les projeccions, cap de les grans formacions de dreta o d’esquerra tradicionals, és a dir el centre dret i els socialdemòcrates no poden reivindicar la victòria, i han perdut la seva majoria que tenien des del 1979.
Els resultats dels liberals, dels centristes o dels verds, que de mitjana han progressat força, tampoc els permetran de tenir un paper predominant al moment de designar el president de la comissió.
Si és veritat que les candidatures populistes i d’euroescèptics han pujat, segurament que les seves divisions sobre moltes qüestions els impediran també de formar cap coalició que tingui prou força al parlament europeu.

Un incendi va fer un mort ahir a mitja jornada a Pià. Els bombers van intervenir en un petit apartament on hi vivia un home de 56 anys. El seu cos va ser trobat a dins l'apartament. Els investigadors hauran de dir si l'incendi és la causa de la mort i quin és l'origen de les flames.

Diversos vilatges van patir un tall d'internet ahir. Van ser concernits vilatges de la Cerdanya, del Riberal, els Aspres, al Conflent i a Perpinyà. L’incident va afectar uns 13 000 clients de la companyia Orange. Les reparacions es van fer ràpidament i la situació va tronar a la normal a finals de tarda.
Encara no s'ha trobat cap rastre de l'excursionista de 48 anys desaparegut al sector del Carlit. Ahir va fer una setmana que va sortir d'excursió des de Portè-Pimorent i des de llavors no se'n té cap més notícia. Una investigació és en curs per determinar les circumstàncies d'aquesta desaparició, és conduïda per la policia judicial dels CRS de Bolquera i per la Gendarmeria.