INFORMATIU: Divendres 22 de maig 2020

Balanç de la Covid 19

Un únic pacient està encara hospitalitzat a Perpinyà per coronavirus. Com en els darrers dies, encara es manté la xifra de 34 morts a l'hospital de Perpinyà. A Catalunya Nord no s'ha detectat cap cas positiu des de l'11 de maig.  

A tota la regió actualment hi ha 292 persones hospitalitzades de les quals 65 estan en reanimació.  

A l'Estat francès ahir van morir 83 persones, el nombre total de pacients hospitalitzats també va baixant i és ara de 17.583.  

El nombre de morts diaris per coronavirus a l'Estat espanyol aquest dijous ha baixat a 48. En les últimes 24 hores s'han confirmat 344 contagis. El nombre de mort total és de 27.940 persones i s'han contagiat 233.037 des del començament de la pandèmia de coronavirus. En les dades del Ministeri de Sanitat no hi consten les morts de Catalunya, per "problemes de validació".  

 

El tren de la línia Perpinyà - Vilafranca  

Després de 889 dies, és a dir gairebé dos anys i mig, els trens tornen a circular entre Perpinyà i Illa. Després de l'accident de Millars, diversos factors han provocat aquesta suspensió de servei: les exigències de l'administració de justícia i una llarga instrucció, les negociacions amb les famílies de víctimes pels horaris i al final la crisi sanitària del coronavirus.  

 

Conseqüències del coronavirus  

Avui es coneixerà la decisió del govern francès sobre la segona volta de les eleccions municipals.  Inicialment prevista el 22 de març, aquesta votació es podria celebrar el 28 de juny. El Consell científic no s’oposa a una votació al mes vinent però alerta del risc que comporta conduir una campanya electoral en temps de crisi sanitària.  L’altra opció contemplada pel govern seria celebrar els comicis el gener del 2021. Si l’elecció s’acaba ajornant més enllà de l’1 de juliol, seria necessària repetir la primera volta de l’elecció.

La Prefectura ha autoritzat l'accés a la platja del mig de Paulilles i al llac de Sant Joan Pla de Corts. També es tornen a permetre les activitats nàutiques a les platges de Cerbera i de Perafita. Aquestes autoritzacions permeten les activitats físiques i les passejades però prohibeix les activitats estàtiques com ara estirar-se a les platges.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha demanat al govern de Pedro Sánchez que les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran puguin passar a la fase 2 del desconfinament a partir de dilluns que ve. Per a la resta de territoris de Catalunya Sud, inclosos Barcelona i l'àrea metropolitana, el Govern ha demanat que es mantinguin o passin a la fase 1 del desconfinament.  

La Plataforma 3 d'octubre contra la repressió i per les llibertat ha convocat una concentració per demà a la plaça Sant Jaume de Barcelona. A través d’un comunicat, l’organització ha explicat que impulsa un seguit d’iniciatives per ‘desconfinar drets i llibertats’, i protestar contra la recentralització de l’estat espanyol, a partir del reial decret d’estat d’alarma, així com contra el desplegament de l’exèrcit espanyol a Catalunya.  La Plataforma 3-O insta la ciutadania a manifestar-se per exigir el ‘respecte institucional’ als drets i llibertats, encara que sigui ‘de manera simbòlica’.

 

Successos

Un resident de l'Ehpad de Port Vendres va morir ahir durant una passejada al camí del Fort de la Mauresca. L'home de 92 anys va perdre el coneixement i no va poder ser reanimat pels socors.

Situació semblant a la platja de Santa Maria aquest dijous. Un banyista de 85 anys es va desmaiar quan sortia de l’aigua. La víctima va rebre l’ajuda d’altres persones que estaven a la platja abans de l’arribada dels bombers. Els socors tampoc no van poder reanimar-lo.

L’aeroport de Perpinyà estrenarà aviat una nova connexió amb Lilla, al nord de l’estat francès. La companyia Volotea anuncia 2 vols a la setmana, els dilluns i divendres a partir del 3 de juliol. Els vols, de moment, tenen un cost d’entre 20 i 43€. La línia es oberta almenys fins al 2 de novembre.

 

Internacional

A Suècia la gestió de la crisi sanitària aixeca polèmiques. El país es va desmarcar de l’estratègia de confinaments que van adoptar la majoria de països europeus. Suècia va mantenir oberts, durant l’epidèmia, la major part d’escoles, botigues, bars, restaurants, gimnasos i altres serveis. Però un recent estudi calcula que Suècia va registrar el nombre més alt de morts per càpita durant la setmana del 12 al 19 de maig. Segons aquestes dades, al país nòrdic hi va haver 6,25 morts per milió d’habitants, la xifra més alta del continent europeu.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé