Memòria 406 i 407: Gerard Manzanares, instigador de multitud de projectes associatius de Tresserra i mestre

Fem memòria a Tresserra amb en Gerard Manzanares. Ell és a l'origen d'una de les festes més populars del país: la Festa de les Bruixes. També és secretari de la Petanca Tresserrenca, tresorer del Fogar rural de Tresserra, vicepresident de la coral «Grata perdiu» del vilatge i per si no fos poc, és especialista en jocs tradicionals. També és un dels impulsors del concurs de poda de vinya i de «l'hortet de les bruixes», aquesta vinya que treballa col·lectivament.

Manzanares va créixer a Vilanova de la Ribera als anys 60 al si d'una família provinent de Múrcia i del Berguedà. Potser és d'aquesta branca, arribada amb la Retirada i molt vinculada al moviment anarcosindicalista de la llera del Llobregat, que li ve aquesta voluntat d'implicar-se en projectes associatius i comunals.

Amb ell parlem de tot això, però també dels anys de descobertes culturals i polítiques. La dècada dels 70 amb la lluita dels pagesos contra l'extensió d'un camp militar al Larzac occità, les comunitats agrícoles com "les Carboneres" entre Morellàs i el Pertús, la promoció d’un diari diferent com va ser Libération, la defensa del Canigó o la presa de consciència pel que fa a la catalanitat. I com no, del seu ofici de mestre (gairebé sempre a l'escola de Tresserra).

Tot plegat, amanit amb la banda sonora que ha escollit per a l'ocasió: Paco Ibáñez, Gilles Servat, Joan-Pau Giné, Ramon Muntaner, Neil Young i Jacques Brel.

Una emissió de Berenguer Ballester.

 

Memòria

Memòria
Descripció del programa
Emissió
Dilluns de 18:00 a 19:00, dimarts de 18:00 a 19:00, dimecres de 18:00 a 19:00, dijous de 18:00 a 19:00, divendres de 18:00 a 19:00, dissabte de 9:00 a 10:00, de 9:00 a 10:00.
Presentat per
Berenguer Ballester