VISITEM: El museu de Llívia

Gerard Cunill, el director, ens acompanya per la nostra visita:

Primera part: fem un recorregut des de la Llívia de la prehistòria gairebé fins el moment on la vila esdevé aquest territori enclavat dins un estat,

Segona part: parlem del Tractat dels Pirineus i evoquem el món de les farmàcies

Tercera i última part: entrem a la famosa farmàcia Esteve

La farmàcia de Llívia està documentada des de l’any 1594 i es considera una de la més antigua d’Europa el Museu municipal que custodia una singular col·lecció formada pels estris d'una farmàcia l'antiguitat de la qual es remunta al 1415. Es poden contemplar des d'antics pots de ceràmica fins a llibres de receptes i un cordialer policromat del segle XVIII.

Abans d'entrar a la farmàcia Esteve, la peça clau del Museu Municipal, cal fer un passeig per la història, des del neolític fins als nostres dies, de la vila de Llívia a través de les peces arqueològiques i documentals trobades a la zona que s'hi conserven, ben sorprenents i curioses.

Dins de la farmàcia s'hi poden trobar antics pots de ceràmica decorats amb cobalt blau, caixes de fusta del segle XVII i XVIII pintades amb retrats de savis i científics, llibres de ciència, receptes de l'època, fórmules, un mapamundi amb la procedència dels productes, instruments de laboratori i un cordialer, un moble policromat del segle XVIII on es guardaven els productes farmacèutics.

Tot aquest conjunt va conformar una de les col·leccions més destacades del continent, que s'ha conservat gràcies a la família Esteve, la qual se'n va ocupar durant vint-i-tres generacions. El 1965, la Diputació de Girona la va adquirir i instal·lar a l'antiga torre de Bernat de So, una torre rodona del segle XV que havia estat ajuntament i presó. El 1981 es va tornar a traslladar a l'espai actual, renovat el 2012, que es troba prop de l'Ajuntament.


Visitem

Visitem
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Enric Balaguer