L'informatiu del dimecres 15 de gener del 2020

 

La manifestació d'ahir contra la reforma de les jubilacions va apuntar alguns llocs estratègics del centre vila de Perpinyà. Prop de 2000 persones van desfilar davant de la seu de la Unió per les Empreses, la seu de campanya del diputat Romain Grau, i els locals de la CFDT, sindicat que s'ha mostrat favorable al sistema per punts.
La Intersindical anuncia noves accions per avui i demà.

Un centenar de treballadors de les llars d'infants van manifestar ahir a Perpinyà contra la reforma de les modalitats d'acollida, denuncien que el govern vol reduir el nombre de persones qualificades a les llars d'infants tot i augmentar la capacitat d'acollida de cada centre.

Els advocats de Catalunya Nord han decidit mantenir el moviment de vaga per la manca d’avenços en les negociacions amb el govern sobre el règim general de jubilacions.
Els advocats participaran demà a la gran jornada de manifestacions convocada a tot l'estat.

Visita ministerial divendres a Perpinyà. La ministra del Treball, Muriel Penicaud i la portaveu del govern, Sibeth Ndiaye, vindran per donar suport al diputat de LREM i candidat a les municipals de Perpinyà, Romain Grau. A finals de tarda participaran a un gran debat obert al públic.

Al Parlament Europeu, ahir, va intervenir el conseller Toni Comín per alertar que «la Unió Europea perd autoritat moral al món si mira cap a un altre costat davant de la situació a Catalunya» i ha recordat que Oriol Junqueras no és eurodiputat perquè es vulneren els seus drets polítics.

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, va dir que la petició perquè s'inhabiliti Puigdemont i Comín seguirà la tramitació habitual, malgrat la urgència mostrada per Espanya.

La mesa del Parlament ha decidit mantenir Quim Torra com a diputat. Hi han votat a favor JxCat i ERC, que tenen majoria a la mesa, juntament amb el PSC, la resta de grups no tenien dret a vot.

La mesa també ha acordat presentar un recurs al Suprem contra la inhabilitació de Torra.

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez han demanat formalment el seu primer permís penitenciari per sortir de la presó. Tots dos han complert una quarta part de la condemna i la llei penitenciària els hi permet accedir a permisos de sortida.

La situació dels presos i exiliats independentistes catalans no deixa indiferent bon nombre d’elegits nord-catalans.
Alguns d’ells han evocat aquesta situació durant els tradicionals desitjos d’any nou davant la ciutadania. Va ser el cas a Sant Llorenç de Cerdans on el batlle Lluís Caseilles va recordar que molts vilatges de l’alt Vallespir lluïen el llaç groc a la façana de l’ajuntament.

A Pesillà de la Ribera el batlle, Jean Paul Billés, va presentar els seus desitjos a la població ahir, i tampoc hi van faltar referències als presos i exiliats. En una intervenció plena de sentiment i convicció Billés va fer una crida a la defensa dels drets i llibertats al sud dels Pirineus. 

Els bombers de Catalunya Nord portaran càmeres mòbils per fer front a un nombre creixent d’agressions durant les intervencions.

Un excursionista va morir ahir a dalt de la Vall del Galba. La víctima de 68 anys i 3 persones més baixaven del Pic de la Baixollada, entre el Capcir i l’Arieja. L’home va morir després d’una caiguda d’uns 150 metres.

A Tarragona, una explosió en una empresa petroquímica va fer ahir un mort, vuit ferits i un desaparegut. Si l’explosió va ser impressionant, també ho va ser l’ona expansiva que va provocar l’enfonsament del sostre d’un habitatge. És aquí que es va produir la mort de l’ocupant de l’apartament.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé