Les Veus dels Pobles, és a Ràdio Sant Boi

Comença la seva història el 1979, quan un grup d´amics varen emetre des d’un domicili particular, ja com a Ràdio Sant Boi.
L´Ajuntament sostingué l’idea ben aviat, tot i patir un tancament per part de la Guàrdia Civil. Va instal·lar-se en un antic palau modernista, la Torre Marianao, ja de propietat municipal, on varen romandre pocs anys. Després es varen traslladar a un pis, en condicions difícils, fins que fa poc es van traslladar a uns moderns estudis, en ple centre comercial i històric de Sant Boi, apropant-la plenament als seus oients i veïns.

Això li ha permès un rellançament notable, en un entorn metropolità molt competitiu (està en una comarca, el Baix Llobregat, de prop de mig milió de persones, a tocar de Barcelona).
Ha rebut diversos premis a la qualitat dels seus programes, entre ells 4 vegades el Rosalia Rovira, de la Diputació de Barcelona.
Els seus col·laboradors, tant empleats com voluntaris, tenen una tasca difícil, però apassionant: ser el reflex de la seva gran ciutat, històrica i de població culturalment molt diversa.

Sant Boi de Llobregat

A la comarca del Baix Llobregat, té actualment prop de 83.000 habitants. Per donar idea del seu creixement a principis del Segle XX en tenia 5000.
Els seus orígens històrics comencen amb els ibers ( Segle IV a.C.) si bé la seva esplendor va ser en l’època romana, i al Segle I a.C. era important per la fabricació i comercialització d’àmfores de vi, que varen arribar a vendre's fins a Roma. Té un centre històric notable, molt ben conservat amb unes termes romanes. En aquesta ciutat va morir Rafael de Casanovas, que va defensar Barcelona l‘11 de setembre de 1714. Es pot visitar la seva casa-museu.
Actualment és una ciutat de referència, al nivell europeu, per les 3 grans institucions de salut mental, que tenen una història de més de 150 anys en aquest camp de la medecina.


Va acollir l’11 de setembre de 1976 la primera gran manifestació postfranquista, en demanda de “Llibertat, Amnistia i Estatut d´Autonomia”, manifestació que no es va permetre a Barcelona.
Té una important analogia amb Catalunya Nord, i és que va ser el bressol del rugby a Catalunya sud i també a l’estat espanyol, quan En Baldiri Aleu i Torras, que havia estudiat veterinària al sud de França, on es va enamorar dáaquest esport, fundà el 1921 la UE Sanboiana, primer equip de Catalunya i de l´Estat Espanyol, i actualment un dels més potents.
Una important ciutat, amb forta indústria i un important sector de serveis, així com una gran zona agrícola, per la seva situació, en plena agglo de la Gran Barcelona.

 

Les Veus dels Pobles és una emissió de Gabriel Fleta Perbellini.

Les Veus dels Pobles

Les Veus dels Pobles
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Gabriel Fleta Perbellini