Les Veus dels Pobles, és a Ràdio Rubí

Ràdio Rubí va ser la primera emissora municipal que, en tot l’Estat Espanyol, i amb el restabliment de la democràcia, va sortir a l’aire, per la Festa Major de 1979. Les seves emissions regulars varen començar el 20 de novembre de 1979.

Una fita històrica va ser que el 4 d’octubre de 1980 es va celebrar a Rubí la Primera Trobada d'Emissores Municipals de Catalunya, veritable punt de partida per a la seva legalització.
A partir del 2000 es va ubicar en el Complex Cultural Escardívol (una antiga fàbrica) amb uns estudis moderns i funcionals.

Compta amb una plantilla d’una dotzena de persones, més molts col·laboradors voluntaris, permeten una programació completa i variada, en un entorn difícil, com és una ciutat situada en un gran entorn metropolità, amb una gran diversitat cultural i d’orígens, que gaudeix d’una gran oferta audiovisual, però on la seva vocació local li permet ser un important mitjà aglutinador de la seva comunitat i un altaveu de la seva actualitat.


Rubí és una ciutat de 76.000 habitants, situada en la comarca del Vallès Occidental, de quasi 1 milió de persones, i en plena aglomeració de la Gran Barcelona. Però té molta història, ja que els seus orígens es remunten al segle IV aC quan els ibers varen aixecar el recinte emmurallat de Can Fatjó. En l’època romana hi passava la Via Heraclià.
Al 1824 va aixecar-se la primera fàbrica tèxtil, i al segle XIX i començant del XX va ser un important pol industrial. Algunes fàbriques són grans monuments modernistes: Vapor Nou,Can Escardívol, i també el Celler Cooperatiu.
L´arribada del ferrocarril, el 1919 va facilitar la seva comunicació tant amb Barcelona, com amb les properes Sabadell i Terrassa, afavorint un important creixement, que va passar de 4 400 habitants el 1 900 fins als 76 000 actuals, amb una important onada migratòria, primer de les regions del sud de Espanya, i darrerament d’origen africà i sud-americà. Aquest gran, i descontrolat creixement, va motivar que el 1962, en unes fortes riuades, es produïssin unes greus inundacions, que varen causar més de 800 morts.
Actualment és una potent ciutat industrial, amb alguns grans polígons industrial i molt ben comunicada, tant dins l´aglomeració de Barcelona, com per a tot Catalunya, per la xarxa d’autopistes.

Les Veus dels Pobles és una emissió de Gabriel Fleta Perbellini.

Les Veus dels Pobles

Les Veus dels Pobles
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Gabriel Fleta Perbellini