Les Veus dels Pobles, és a Ràdio Igualada

La ràdio arribà a Igualada pel Nadal de 1944, amb una modesta emissora que emetia música i discos dedicats, per 3 pessetes, transmetent la cavalcada dels Reis, i arribant a tota la comarca. Però Ràdio Igualada comença oficialment el 22 de Gener de 1950 com “estació escuela del Frente de Juventudes” (una organització del franquisme) aconseguint així el seu permís oficial en plena dictadura. I realment va ser escola de grans professionals de la radiodifusió comercial catalana. Va pertànyer a la CAR (una xarxa estatal d´emissores franquistes) i va emetre en Ona Mitjana fins al 1964, i al ser obligat el canvi a FM (quan varen morir moltes emissores locals), va començar amb una petita emissora muntada per un radioafeccionat, però com no tenien audiència, varen comprar i regalar 1500 petits aparells de ràdio (la ciutat tenia aleshores uns 20.000 habitants), recuperant així l’audiència. El 1988 va passar a Radio Nacional de España, sense programació pròpia, com a repetidor de la programació central, fins que el 1993, la coincidència de governs socialistes tant a ‘ajuntament com al govern central, va permetre iniciar converses, començant una nova etapa com a emissora municipal el 13 de febrer de 1993.


Des d’aleshores ha funcionat ininterrompudament, integrant-se totalment en el teixit social de la ciutat, i essent avui un important mitjà de comunicació social al servei dels seus veïns.

Igualada

Es una ciutat amb 40.000 habitants, capital de la comarca de l’Anoia, al centre-oest de la província de Barcelona. La seva estratègica situació ( al bell mig del Camí Ral entre Barcelona a Lleida i Aragó, i en la ruta de Catalunya Central a la costa) va determinar la seva importància històrica, des de la Aqualata romana, i essent nomenada el 1381 “carrer de Barcelona” sota la protecció de la Ciutat Comtal i els mateixos drets. Adquirí per això mateix una gran importància comercial.
La seva abundància d´aigua va fer possible molts molins que originaren una important artesania preindustrial. Posteriorment va destacar per la indústria de la pell (adoberies), i tèxtil.

Després de les inevitables crisis d’adaptació als temps, ha aconseguit reconvertir-se i avui és un important centre industrial i de serveis. És una ciutat amb un gran dinamisme cultural (Museu de la Pell, dels Traginers, Festivals de Teatre i Música, Fires) Té un important patrimoni arquitectònic industrial i residencial modernista. A pocs quilòmetres, a Òdena, hi ha un aeròdrom on s’hi celebren importants certàmens aeris i de globus aerostàtics, amb l’única fàbrica de globus de l´Estat Espanyol, i la segona del món per xifra de negocis.

Les Veus dels Pobles és una emissió de Gabriel Fleta Perbellini:

Les Veus dels Pobles

Les Veus dels Pobles
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Gabriel Fleta Perbellini