L’informatiu del divendres 26 d’abril 2019

El tribunal administratiu de Montpeller hauria de jutjar aqueixa tarda la denúncia de l’ajuntament de Perpinyà contra una vintena de migrants que ocupen una casa, propietat del municipi, al carrer Émile Zola.L’ajuntament ja ha tallat l’aigua i l’electricitat als ocupants, una situació denunciada pel Comitè de solidaritat amb els sense papers.

Balanç alarmant del nombre de víctimes a les carreteres de Catalunya Nord. Des del principi de l’any 11 persones han perdut la vida, és el doble de morts respecte a l’any passat al mateix període. La Prefectura indica que la majoria d’aquests accidents són causa de la velocitat i del consum d’alcohol. Per això les autoritats reforçaran els controls.

L’Eurodiputat Eric Andrieu del Partit Socialista i candidat a la llista « Envie d’Europe » serà avui a Toluges per participar en una reunió pública sobre el tema del glifosat. Conegut militant en contra dels pesticides, Eric Andrieu defensarà avui una Europa Ecològica i Social en aquest acte convocat a 18.30 h a la Sala de Recepcions del Parc de Clairfont de Toluges.

Aquest any 2019 Perpinyà és Capital de la Sardana. Demà a les 10.30 h es farà el vernissatge de l’exposició realitzada pels Arxius municipals sobre els llocs identitaris de la sardana a Perpinyà i al Rosselló. A les 3 de la tarda tindrà lloc una ballada de sardanes a la Plaça de la Llotja a càrrec de la cobla Mil·lenària Fidelíssima vila de Perpinyà.

I recordem que Sant Jordi encara continua a Perpinyà. Demà els llibres i les roses sortiran al carrer entre les 9 del matí i les 7 de la tarda. Els editors muntaran parades al Voral Vauban, les Associacions estaran a la Plaça de Verdun, es podran comprar llibres de segona mà a la Plaça Gambetta i els llibreters estaran a Plaça Aragó a on, durant tot el dia, hi aniran passant diversos autors.

El Govern de la Generalitat ha aprovat un acord de cooperació transfronterera entre la Generalitat i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals. El pacte tindrà per objectiu promoure i fomentar accions i projectes transfrontereres. L’acord té una durada de quatre anys. La Generalitat pretén doncs “estrènyer vincles institucionals consolidar la col·laboració” amb aquesta administració oficial nord-catalana que, diu la Generalitat, s’ha distingit en el seu suport als presos polítics catalans.

El judici contra el procés va escoltar ahir les declaracions de diversos testimonis que havien estat citats per les defenses dels presos polítics en aquesta 36a jornada.
La majoria d’ells van destacar el caràcter eminentment pacífic de les protestes pels escorcolls del 20-S i la jornada de l'1-O.

El PP i Ciutadans demanen a la Junta Electoral Central que Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín no es puguin presentar a les eleccions europees. PP i Ciutadans argumenten que cap dels tres està inscrit al Cens Electoral de Residents Absents, un requisit imprescindible per posseir la qualificació d'elector, i, per tant, no podrien ser elegibles.

La Junta Electoral Central ha decidit obrir un expedient sancionador al president de la Generalitat, Quim Torra, pel correu electrònic enviat als treballadors públics de la Generalitat amb motiu de Sant Jordi i pel discurs institucional de la diada. La denúncia l’han presentat el PSC i Ciutadans, que consideren que el correu electrònic utilitzava "imatges o expressions identificables amb el missatge electoral de determinats partits polítics". En el seu missatge Quim Torra parlava d’exiliats i de presos polítics, unes expressions prohibides per la Junta Electoral Central.

El programa Exilis de Ràdio Arrels va rebre ahir una menció de qualitat als premis Ràdio Associació de Catalunya, uns premis que distingeixen els millors professionals i programes de ràdio en català. Exilis és una emissió de Noa Tendero Jovani que es va elaborar a partir d'una entrevista a Maria Bagaria Jover, que va travessar la frontera a l'edat de 7 anys i que va passar per diversos camps de refugiats. Aquest programa realitzat en motiu dels 80 anys de la retirada es pot escoltar a la pàgina web de Ràdio Arrels.

Esports, rugbi a 13: els Dracs Catalans afrontaran diumenge l’equip de Saint Helens, el partit començarà a les 4 de la tarda.
Rugbi a 15: l’USAP rebrà demà La Rochelle a 20.45 h.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé