L’informatiu del dilluns 08 d’abril 2019

Totes les estacions d’esquí de Catalunya Nord han acabat la temporada. La darrera a tancar les seves pistes ha estat aquest diumenge l’estació dels Angles. Tot i que les estacions són tancades hi ha encara força neu, i es pot encara practicar amb bones condicions la raqueta de neu o l’esquí de muntanya.

Més de 100 dies en cadira de rodes, recorrent els PPCC fins a Salses en solidaritat amb els presos polítics i exiliats. Ahir va arribar a Salses, a la porta dels PPCC, Jordi Puig després de més de 3 mesos de recorregut en cadira de rodes per reivindicar la República catalana.
Per Catalunya Nord, Puig ha fet un recorregut que l’ha conduït per Perpinyà, Bao, Prada, i Sant Cebrià. Durant la ruta, ha animat debats i conferències. També ha assistit a nombrosos actes de la societat civil: a Catalunya Nord on va participar en l’homenatge al monument del President Companys , i la Torre del Bisbe ha rebut la medalla d’honor de la vila. Jordi Puig va iniciar el seu viatge, el passat 19 de desembre a Mallorca.

Vaga de carters a Tuïr a partir d’aquest dilluns. Els sindicats denuncien la previsió de suprimir 3 llocs de treball.

La Guàrdia Urbana de la Jonquera ha descobert més de 2 000 articles falsificats en un local comercial al barri dels Límits de La Jonquera. El valor d'aquests productes que estaven a la venda és d'uns 336.000 euros. Bona part dels articles "de marca" que es venen a preus barats a la Jonquera són falsos.

Trobada científica i cultural de l’Euroregió per promoure la francofonia. La Universitat Autònoma de Barcelona acull des d’avui i fins dimecres el primer encontre sobre col·laboració científica, cultural i multilingüe de l'Euroregió Pirineus Mediterrània. Aquesta trobada vol promoure la cooperació científica entre les universitats, però també vol donar una oportunitat per apropar-se a la cultura i la llengua franceses.

El cranc blau segurament que ja ha arribat a Catalunya Nord. El cranc blau és una espècie invasora originària d’Amèrica del Nord, que fa uns anys ja s’ha instal·lat al Delta de l’Ebre, però que va ampliant el seu territori cap al nord. El parc marí del golf de Lleó vol conèixer la seva repartició i demana als voluntaris d’indicar on s’ha pogut observar. L’avantatge del cranc Blau, és que té un interès comercial, pel consum humà, i s’espera que gràcies a això serà més fàcil controlar la seva expansió.
 

Aquest diumenge es votava a Andorra. La candidatura de Demòcrates ha guanyat, però perd la majoria absoluta, mentre que el Partit Socialdemòcrata obté un 30% dels vots. La governabilitat d’Andorra passarà per pactes postelectorals amb els tercers i quarts.

Mallorca ha organitzat unes consultes republicanes a les quals hi han participat 12 municipis.
Han votat 3.368 persones amb 3.191 sufragis favorables al sistema republicà. Els organitzadors valoren positivament la participació ciutadana i asseguren que promouran més votacions a la resta de municipis de les Illes Balears.

10 hores de vaga al metro de Barcelona aquest dilluns pel conflicte de l'amiant. Els treballadors exigeixen a la direcció que assumeixi la seva responsabilitat davant la problemàtica de l'amiant a les instal·lacions del metro. Segons xifres de l'empresa, hi ha una vintena de treballadors afectats per l'amiant, però cap d'ells té una patologia greu ni ha requerit tractament mèdic. En canvi, els sindicats han denunciat problemes més greus i un treballador en actiu ha assegurat que té una malaltia pulmonar a causa del contacte amb les fibres d'aquest material, molt present als túnels.

Els resultats esportius:

Rugbi a 13, els Dracs Catalans van guanyar a Gilbert Brutus contra Saint Helens 18-10. A la classificació els Dracs són a la sisena plaça amb 10 punts.
Rugbi a 15, l’USAP, va perdre al camp de Burdeus-Begles, 31-22 i segueixen a la darrera posició del Top 14.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé