L’informatiu del divendres 05 d’abril 2019

Un militant històric de l’esquerra independentista i exrepresaliat Jordi Puig va iniciar el 18 de desembre del 2018 un recorregut pels Països Catalans amb cadira de rodes “Rodant fins a la República”. Dimecres va arribar a Catalunya Nord. Avui sortirà de La Torra del Bisbe i serà aquesta tarda a les 6 al Casal de Perpinyà per una xerrada organizada per l'ANC. Demà Lluís Puig serà al Conflent, també participarà a una xerrada al Casa a les 3 de la tarda. Finalment diumenge serà a la Porta dels Països Catalans i a Salses on s’organitzarà una ollada republicana i un debat amb Lluís Puig, Toni Comin, l’exconseller de cultura a l’exili a Brussel·les i vicepresident del Consell per la República i amb l’historiador Enric Pujol.

Avui reprèn la circulació del Tren Groc després de les renovacions que s’acostumen a fer en aquesta línia duran l’hivern. Enguany s’han renovat 3 dels 19 ponts que hi ha entre Vilafranca i La Tor de Querol. Les obres s’han realitzat en 4 setmanes. El cost és d'un milió d’euros, amb una participació de la Regió de més del 90% de la suma total.

20 llocs de treball salvats, de moment, a l'hospital psiquiàtric de Tuïr. És el compromís que ha obtingut el col·lectiu unitari de mobilització unitària de l’hospital al curs d’una reunió amb l’Agència regional de salut. Ara, el consell de vigilància de l’hospital demanarà al ministeri un augment del pressupost 2019, per poder conservar aquests efectius.

La universitat de Perpinyà acaba de crear una càtedra sobre arboricultura. El primer treball de recerca que realitzarà aquesta càtedra portarà sobre el virus de la sharka, un virus que a Catalunya Nord ataca els presseguers i albercoquers. És la primera càtedra d’aquest tipus que es crea en una universitat de l’estat francès.

Reacció de l’advocat de la conductora de l’autobús de l’accident de Millars després que ahir es posés en causa el metge que va receptar un somnífer a la conductora. L’advocat s’estranya que hagi calgut esperar un any i mig perquè s’avanci aquest argument. Segons Jean Codognès 5 milions de persones prenen regularment aquest medicament, i condueixen sense cap problema.

El judici contra el procés de Catalunya va continuar ahir amb més mentides de guàrdies civils, però com sempre, amb la impossibilitat per les defenses de demostrar amb vídeos que el testimoni està mentint o exagerant.

Contaminació de la Canterrana al seu pas a Trullars. Una contaminació d’uns 5 metres cúbics d’aigua amb glifosat, que serà eliminada avui per una societat especialitzada.

La prefectura, i diverses associacions de veïns i de defensa del medi ambient, han presentat un recurs contra unes obres realitzades per l’ajuntament d’Argelers de la Marenda després de les inundacions del 2014 i 2015. L’ajuntament defensa que es tractava d’obres urgents, mentre que la prefectura i les associacions consideren que s’haurien hagut de realitzar estudis abans.

Esports:

 • Rugbi a 15, l’USAP jugarà demà a les 6 de la tarda al camp de Bordeus-Begles.

 • Rugbi a 13, els Dracs Catalans rebran al mateix moment l’equip de Saint-Helens.

 • Handbol – el nord català de Banyuls de la Marenda, Ludovic Fàbregas ha ampliat el seu contracte amb el Barça de dos anys més, fins l’any 2023.

 

Agenda:

 • Col·lectes de sang aquesta tarda a partir de les 3 a Salses als banys d’Arles.

 • A Perpinyà continua el festival de cinema Confrontation sobre les Dones Rebels.

 • Demà dissabte, a Alenyà la companyia Les Nuits Claires presenta Après la Neige, a les 20.30 h.

 • Teatre en català amb el grup Ultrera a Prats de Molló a partir de les 4 de la tarda.

 • A Figueres, demà a les 9, concert de Tomeu Penya.

 • Diumenge a Millars, festa de la bunyeta i de l’oli d’oliva.
  Festa dels ramaders al Racó.

 • A Besalú, festa del ferro.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé