L'informatiu del dijous 15 de març de 2019

">

Els agents de l’Hospital de Perpinyà van deixar de treballar ahir al migdia durant dues hores, per protestar contra la manca de metges al servei d’urgències. El sindicat Força Obrera denuncia que la manca de metges té conseqüències negatives sobre el treball de tot el servei i implica llargues esperes pels pacients. El director de l’Hospital atribueix aquesta situació al fet que diversos metges hagin marxat però assegura que nous reclutaments estan en curs.

Després de la dimissió de Michel Pinell com a regidor de cultura a la vila de Perpinyà, ahir es va saber el nom de la seua successora. Serà Danièle Pagès, que ja va ocupar aquest càrrec entre el 2001 i 2008 a l’equip del llavors batlle Joan Pau Alduy.

Els locals del Rassemblement National van ser escorcollats ahir per la brigada financera de Montpeller amb l'ajuda de la policia judicial de Perpinyà. Aquesta intervenció s'emmarca en la investigació que apunta Mohamed Bellebou sospitat d'emplego fictici quan era delegat parlamentari de Loui Aliot. Bellebou hauria cobrat més de 22 000€ de fons públics quan no va ocupar les funcions que li pertocaven.

Quan està a punt d'acabar el Gran Debat, la Prefectura ha publicat el balanç que en fa pel nostre departament. La prefectura informa que els batlles han transmès 171 quaderns de greuges i s'han organitzat 140 reunions d'iniciativa local. Dels 171 quaderns, 28 s'han quedat en blanc, els 143 restants han estat enviats a la Biblioteca Nacional de França per ser analitzats. Les contribucions individuals al Gran Debat encara es poden fer al www.granddebat.fr.

Dia de manifestacions demà a Perpinyà. Com cada dissabte s’espera una nova jornada de protesta de les Armilles Grogues. També ha convocat una manifestació el Col·lectiu «Benvinguts als migrants al Conflent». La mobilització denunciarà el racisme, les violències policials, les expulsions de les famílies de migrants al departament. La manifestació sortirà demà a les 11 del matí de Plaça Rigau. A la tarda una altra manifestació ocuparà el centre de Perpinyà, serà La Marxa pel Clima que sortirà a les 14.30 h des de Plaça República.

Avui són els joves qui es mobilitzen pel clima. Ja fa uns mesos que un moviment estudiantil crida el jovent a fer vaga per protestar contra l’escalfament global. La cara visible d’aquestes protestes és Greta Thunberg, una jove estudiant sueca de 16 anys que va iniciar el moviment. Aquestes protestes arriben avui a Perpinyà. EL Col·lectiu Joves pel Clima 66 ha convocat una manifestació aquest matí a les 10 a Plaça Catalunya de Perpinyà.

Tensió ahir durant el consell municipal de Sant Cebrià. L'oposició va abandonar la sessió després de denunciar una manca de transparència sobre el projecte de rehabilitació del port. El cap de llista de l’oposició, Pierre Rossignol, va criticar que el projecte es presentés sense la presència de la consellera departamental, de l’arquitecte ni tampoc de l’elegit encarregat de les obres.

Els impulsors del projecte de gasoducte transfronterer no es donen per vençuts. El passat mes de gener els reguladors de l’energia dels estats francès i espanyol van rebutjar la demanda de finançament del projecte. Ara la companyia Teréga, que impulsa el tram entre el Pertús i Barbaira a l’Auda, intenta una última jugada. Presenta un recurs amb l’argument que la decisió de rebutjar el finançament va ser presa només pels reguladors francès i espanyol, sense prendre en compte l'opinió del regulador portuguès. El responsable de Teréga avança que el projecte concerneix tota la península Ibèrica, i si els 3 reguladors no es posen d’acord doncs ha de ser l’Agencia de cooperació dels reguladors europeus qui hauria de pronunciar-se.

Al Tribunal Suprem de Madrid ahir hi declarava un testimoni clau, el Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero. El Major va desmuntar el delicte de rebellió demostrant que no hi havia cap connivència o estratègia entre els Mossos i el govern per permetre el referèndum. Trapero fins i tot, va afirmar que els Mossos van preparar el dispositiu per si havien de detenir Carles Puigdemont i el seu govern.

L'Ajuntament de Barcelona ha tret la pancarta amb un llaç groc que hi havia al balcó de la façana. El govern municipal ho ha fet en compliment de la resolució de la Junta Electoral de Barcelona, que ahir a la tarda va ordenar a l'alcaldessa, Ada Colau, la retirada de la pancarta.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé