Crònica d'opinió de Pere Becque - Economia i ideologia
Economia i ideologia
En aquesta crònica d'opinió, l'advocat Pere Becque analitza l'evolució del món des del primer quart del segle XXI, contrastant les expectatives de creixement econòmic, pau i democràcia amb la realitat actual. Després de la caiguda del mur de Berlín i la dissolució de la Unió Soviètica, molts creien en una era de prosperitat, però la globalització ha portat desigualtats creixents i la desaparició de la classe mitjana, considerada clau per a la democràcia. La financiació internacional s'ha convertit en una eina d'especulació, desvinculada de l'economia real, i el capitalisme actual prioritza el benefici econòmic sobre les conseqüències socials i morals.
Pere Becque reflexiona sobre com les decisions polítiques, com les de Donald Trump, estan guiades per interessos econòmics més que per ideologies. Això ha portat a una desmoralització de la política i un capitalisme sense límits, que, segons Marx, podria conduir a conflictes o guerres. També menciona el creixement de moviments basats en principis religiosos o identitaris, com a resposta a la manca d'ideologies alternatives fortes.
Finalment, es planteja la necessitat de recuperar la tradició cultural per contrarestar l'hegemonia del capitalisme desmaterialitzat, tot i reconèixer que aquesta podria ser una solució difícil d'assolir. Per Pere Becque, és important considerar la realitat social i cultural per aconseguir un equilibri més just en el sistema polític actual.