El Llibre de la setmana: Tres dies a la presó. Jordi Cuixart i Gemma Nierga

Tres dies a la presó. Jordi Cuixart i G emma Nierga. Editorial Rosa dels Vents: 17 €

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha rebut centenars de visites a la presó. Personalitats polítiques, activistes cultuals, periodistes, represalitats… han passat per les presons de Lledoners i Soto del Real per conversar i conèixer de primera mà la situació d’injustícia que viu Cuixart des de fa 16 mesos, privat de llibertat sense judici per exercir drets fonamentals com el dret a manifestaicó i reunió o el dret a la dissidència política entre d’altres. Una d’aquestes visites, la de la periodista Gemma Nierga, ara pren forma de llibre sota el títol ‘Tres dies a la presó. Un diàleg sense murs’. L’editarà Rosa dels Vents (Plaza&Janés en castellà) i es publicarà el proper dijous 28 de febrer.

Cuixart-Nierga: un diàleg intens i pausat

En aquestes converses, mantingudes el 23 de novembre, el 5 de desembre i el 18 de desembre del 2018, Jordi Cuixart explica els seus orígens familiars i la seva trajectòria professional tant com a empresari com a activista i directiu d’Òmnium Cultural. A més, Cuixart parla de les experiències viscudes a les presons de Soto del Real i Lledoners i reflexiona sobre els fets ocorreguts el 20 de setembre (data de la manifestació davant la conselleria d’Economia), el referèndum de l’1 d’octubre i la declaració d’independència de Catalunya del 27 d’octubre del 2017.

El llibre és un intercanvi de visions i opinions entre la reconeguda periodista, Gemma Nierga, que no renuncia a expressar el seu punt de vista, a dialogar de forma pausada i a interpel·lar el seu interlocutor, Jordi Cuixart, en presó preventiva des del 16 d’octubre de 2017.

Jordi Cuixart  (Santa Perpètua de Mogoda, 1975) va estudiar formació professional a l’Institut Escola Industrial de Sabadell. Va començar a treballar als setze anys en una fàbrica, fins que el 2003 va crear una empresa de maquinària de packaging. També va ser un dels impulsors de la fundació privada d’empresaris FemCAT. El 2010 va entrar a la junta directiva d’Òmnium Cultural, encapçalada per Muriel Casals, on va ocupar el càrrec de tresorer i posteriorment de vicepresident. El 2015 fou nomenat 10è president d’Òmnium, que avui és la principal entitat cívico-cultural de Catalunya amb 135.000 socis. Des del 16 d’octubre del 2017 es troba en presó preventiva acusat de rebel·lió per la manifestació del 20S a Barcelona i per haver promogut la participació al referèndum de l’1 d’octubre. A les portes del judici al Tribunal Suprem, organitzacions com Amnistia Internacional, Human Rights Watch o el PEN Internacional han demanat el seu alliberament.

El Llibre de la setmana

El Llibre de la setmana
Descripció del programa
Cada setmana Joana Serra ens presenta un llibre
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Joana Serra