L'informatiu del dimecres 13 de març de 2019

Un centenar de persones van manifestar ahir davant del Teatre Jordi Pere Cerdà de Perpinyà. Responien a la crida de l'associació de Salvaguarda del Patrimoni Artístic i Històric del Rosselló, que protesta contra la transformació de teatre en amfiteatre universitari. L'associació defensa que un edifici que acull públic en un sector protegit no pot ser transformat. També apunta que la declaració d'obres no s'ajusta a les obres que s'hi estan realitzant. L'Associació de Salvaguarda del Patrimoni Artístic i Històric del Rosselló ha dipositat dues denúncies al Tribunal Administratiu. L'audiència tindrà lloc el pròxim 25 de març.

La investigació de les degradacions sobre el rellotge solar gegant del peatge nord de Perpinyà fa un pas endavant. Un magistrat instructor ha estat sol·licitat per un procurador per trobar els responsables de les degradacions sobre aquesta obra d’art de l’artista Marc-André de Figueres. El cost de les reparacions serà de més de 240 000€, un preu superior al cost del muntatge inicial de l’obra.

El vilatge de Baixàs celebra els 10 anys d’agermanament amb Sant Climent de Llobregat.
Dissabte una delegació vinguda del Baix Llobregat participarà als actes que començaran al matí amb la instal·lació d’una placa amb el nom de «Casa de la Vila» a l’ajuntament.
Destacarem una exposició i una conferència sobre els 80 anys de la Retirada a la tarda a càrrec d’Iu Escape. D’altra banda l’associació baixanenca «Références» organitza un debat al voltant del llibre «la Catalogne et l’Espagne, les clefs du conflit». El debat animat per Pere Manzanares es farà divendres a 18h30 a la sala del Consell municipal.

Al judici del procés avui seguiran declarant testimonis proposats per la fiscalia amb la intenció de demostrar la malversació. A la tarda, s’espera que declarin dos observadors internacionals de l’1-O: el director del Centre d’Estudis Estratègics de l’Haia, Paul Sinning, i Helena Catt, d’International Election Expert Research Team. La fiscalia els ha citat per saber si van cobrar diners de la Generalitat. Les defenses intentaran interrogar aquests testimonis sobre les violències que van poden veure en persona.

Al judici demà s’espera la compareixença d’un testimoni clau, el Major dels Mossos d’Esquadra josep Lluís Trapero. La setmana passada el Major va ser criticat pels màxims càrrecs de les forces de seguretat espanyoles que l’han acusat d’inacció, ineficàcia, connivència, resistència i manca de professionalitat abans i durant el referèndum.
Trapero podria defensar-se demà, però encara no se sap si té la intenció de presentar-se davant del tribunal. Ens ho explica l’advocat Pere Becque.

L'ANC i Omnium han convocat una manifestació per dissabte a Madrid per protestar contra el judici, en suport als presos polítics i a favor del dret a l'autodeterminació.
Fins ara una cinquantena d'organitzacions ciutadanes, partits polítics i sindicats de tot l'estat espanyol han donat suport a la manifestació. Es tracta sobretot d'entitats republicanes i antifeixistes i formacions polítiques d'esquerres. Des de Catalunya està previst que surtin cap a Madrid 380 autocars dissabte.

El Tribunal Europeu de Drets Humans examinarà la demanda en defensa del cantant de rap Valtònyc contra l'estat espanyol per vulnerar, suposadament, la seva llibertat d'expressió. Recordem que Valtònyc ha estat condemnat pel Tribunal Suprem a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona per les lletres de les seves cançons.

Ahir es va fer pública la programació de la quarta edició del festival Live au Campo.Del 19 al 25 de juliol al Campo Santo, passaran per l'escenari Joan Baez, els UB40, Ibrahim Maalouf, Pascal Obispo i Melody Gardot.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé