L'informatiu del dimarts 12 de febrer de 2019

 

 • Després de més d’un any de presó preventiva, finalment avui seran jutjats Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Jordi Turull, Carme Forcadell, Josep Rull, Raul Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. També compareixeran davant dels jutges Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Borràs. En aquest primer dia del judici es tractaran les qüestions prèvies. Per comprendre-ho millor, ens ho explica a l’informatiu l’advocat Pere Beque.

 • Després de les qüestions prèvies començaran a declarar els acusats. El Tribunal vol que les declaracions, i tot el judici, vagi molt ràpid. El tribunal vol que el judici acabi abans de la campanya electoral de les eleccions municipals del 26 de maig.Ens ho explica a l’informatiu,Josep Casulleras cap de Redacció a Vilaweb.
  Per la seva banda el vice president del Consell Departamental, Nicolas Garcia, va aprofitar un dels punts a l’ordre del dia de la Sessió pública del Consell Departamental d’aquest dilluns per solidaritzar-se amb els presos polítics i denunciar les condicions en les quals han d’afrontar el judici. També ha anunciat que boicotejarà l’homenatge de Pedro Sanchez a Antonio Machado. Ens ho explica a l’informatiu Nicolas Garcia.
  Coincidint amb l’inici del judici, s’ha convocat una manifestació aquesta tarda davant del Consolat Espanyol a Perpinyà. Oui au Pays Catalans, Esquerra Republicana i el Comitè de Solidaritat Catalana han fet una crida per mostrar indignació pel judici i solidaritat amb els presos. L’acte és previst per avui a les 18h30 davant del Consolat Espanyol de Perpinyà.
  Altra formació que s'ha expressat poques hores abans del judici és el NPA. El Nou Partit Anticapitalista s'ha posicionat clarament a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya i reclama l'alliberament dels presos polítics. EL NPA assegura que la lluita del poble català també és la seua lluita en un moment on a França es viuen derives autoritàries per acabar amb les mobilitzacions populars.
  Durant la passada nit, poques hores abans de l’inici del judici, s'ha projectat damunt la façana del Tribunal Suprem de Madrid un vídeo en què es podien veure càrregues policials de l'1 d'octubre de 2017. L'acció, que ha durat uns minuts, no ha estat reivindicada.

 • Reunió avui a la Inspecció d’Acadèmia per decidir de l’obertura i tancament de classes de cara al mes de setembre a Catalunya Nord. Ja se sap que no hi haurà nous professors al departament. En canvi s’hauran d’obrir noves classes, ja que a les escoles REP es reduirà el nombre d’alumnes i per tant es desdoblaran les classes.

 • A l’escola Jacques Prévert de Cabestany els professors i els pares d’alumnes reclamen un professor de més per poder salvar la filera bilingüe de l’escola. A l’escola el nombre d’alumnes cada cop és més important amb una mitjana que és de prop de 29 mainatges per classe. La filera bilingüe a Cabestany representa 6 classes i els professors demanen que es segueixi desenvolupant. Per limitar el nombre d’alumnes l'ajuntament ha obert una llista d'espera per bloquejar les inscripcions de nous alumnes que no siguin del sector. Els professors no estan d’acord amb aquesta mesura i defensen que l’escola hauria de poder acceptar totes les demandes.

 • Parlem d’ensenyament encara, amb l’obertura d’un nou collegi a Clairà. Aquesta és la principal mesura anunciada ahir pel Consell Departamental enj el marc del nou Pla Col·legi.
  Un pressupost de 64,5 milions d’€ ha estat desbloquejat per la creació d’aquest col·legi i per la renovació d’una desena d’altres establiments, com ara a Sant Esteve, Prada o Cabestany. El futur col·legi de Clairà tindrà una capacitat de 840 alumnes i hauria de ser inaugurat d’aquí a 5 o 6 anys per un cost total de 21 milions d’€.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé