L’informatiu del divendres 08 de febrer del 2019

">

Banyuls de la Marenda organitza avui una reunió en el marc del Gran Debat convocat pel president francès. Els temes que es posaran a debat són: La transició ecològica, la fiscalitat i les despeses públiques, la democràcia i la ciutadania, i l’organització de l’estat i dels serveis públics. El Gran debat a Banyuls començarà a les 17.00 h a la Salla Novelty.

La SNCF i la RENFE han anunciat que posaran en servei més trens per connectar Cervera i Portbou. A partir de l'11 de febrer s'estrenaran quatre noves freqüències entre Portbou i Cervera que s'afegeixen a les set actuals. En sentit invers, de Cervera a Portbou les noves freqüències són set que se sumen a les cinc actuals. Ja fa anys que els usuaris es queixen de les males connexions d'aqueixa línia que enllaça Portbou amb Figueres, Girona i Barcelona.

L’any passat el nombre d’accidents de trànsit a Catalunya Nord va augmentar però, en canvi, el nombre de morts va disminuir. Al 2018 van morir 18 persones a les carreteres del departament, és a dir 20 morts de menys en comparació amb l’any 2017. Es tracta de la xifra de víctimes més baixa dels darrers 10 anys.

El Consell Municipal de Perpinyà va votar ahir el nomenament de Renaud Donnedieu de Vabres com a membre del Consell d’administració de l’associació que organitza VISA per la Imatge. Renaud Donnedieu de Vabres va ser ministre de la cultura entre els anys 2004 i 2007.

La Mancomunitat de Municipis de l’Alt Vallespir organitza, aquest cap de setmana, diversos actes de commemoració dels 80 anys de la Retirada. Al programa: exposicions, lectures, conferències, projeccions i espectacle al Centre de Natura Sud Canigó. Destaquem l'espectacle dels Cors de Clavé de Catalunya Nord, que diumenge us proposa un concert amb més de 200 coristes, i amb la participació excepcional de Marina Rossell, que cantaran cançons republicanes i reivindicatives.

Jornada de commemoració també al Voló demà dissabte. A les 10h30 es posarà una placa commemorativa. A les 11 es presentaran diverses exposicions, i a les 3 de la tarda una visita guiada sobre l'èxode republicà. Més informació a l’Oficina de Turisme del Voló.

Finalment destaquem els actes de commemoració a Camprodon i la Jonquera, dos indrets que van tenir una gran importància durant la retirada. Demà els actes començaran a les 10 del matí al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. Durant tot el dia s’encadenaran actes institucionals i inauguracions d’exposicions, a més d’altres actes commemoratius dels 80 anys de la retirada.

El conflicte entre Catalunya i Espanya serà motiu d'una conferència avui a Perpinyà a càrrec d'un Lloctinent-Coronel de l'exèrcit francès i d'un Coronel espanyol. La conferència és organitzada per l'associació nacional de dones de militars amb el títol de "La situació d'Espanya de cara al conflicte amb els independentistes catalans". Hi participaran el Lloctinent-Coronel Pujol de Salas, encarregat de relacions transfrontereres; i el Coronel espanyol Antonio Marlan Galan, sots-delegat de defensa a Girona. L'acte tindrà lloc avui a 14h30 a la Caserna Galliéni, al carrer de l'Acadèmia de Perpinyà.

El Tribunal Suprem espanyol ha refusat ajornar tres setmanes l'inici del judici del procés tal i com ho demanaven les defenses per tenir temps d'estudiar les proves admeses pel tribunal. Per tant es confirma que el judici començarà dimarts que ve, el 12 de febrer.
Ahir una resolució del tribunal també va confirmar que no pensava deixar en llibertat els 9 líders independentistes perquè el risc de fuga és ara "més elevat que mai" segons el tribunal.

Rugbi 13, els Dracs Catalans jugaran demà contra Huddersfield. Serà el primer partit de l’any a casa, a Gilbert Brutus. El partit començarà a les 18.00 h.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé