L’informatiu del dijous 07 de febrer del 2019

El consell municipal de Perpinyà tractarà avui de les orientacions pressupostàries de la Vila. El batlle Jean-Marc Pujol anuncia una rebaixa dels impostos pels propietaris de bens immobiliaris. Un anunci electoralista per l'oposició que denuncia una operació demagògica a només un any de les eleccions municipals.

Al col·legi de Ceret els pares d’alumnes es mobilitzen per impedir la supressió d’una hora de català pels alumnes de 6a bilingüe. 2 classes de 6a són concernides. Haurien de passar a tenir només 2 hores de català setmanals en lloc de 3. El rectorat ha optat per substituir una hora de català per una hora d’anglès. Els pares d’alumnes lamenten que sempre s’hagi de lluitar per fer respectar el bilingüisme i l’ensenyament del català al col·legi. Però els pares d’alumnes tenen el suport de les xarxes socials que han permès, en pocs dies recollir centenars de firmes de suport.

L’artista Marca André De Figuères, que ha realitzat l’obre del rellotge solar del giratori del peatge nord de Perpinyà, ha denunciat la Comunitat Urbana Perpinyà Mediterrani per assegurar-se que es rehabilitarà la seua obra. Recordem que un foc va fragilitzar el rellotge solar que s’haurà de muntar de nou. El President de la Comunitat Urbana, Jean-Marc Pujol, té una altra idea el cap. Afirma que l’obra es tornarà a muntar, ja que va costar uns 200 000€, però es completarà amb una vitrina que identifiqui el territori. L’Artista Marc André De Figères no pensa deixar que es modifiqui la seva obre, per això ha sol·licitat ara la justícia.

Un Armilla Groga va ser condemnat ahir a 15 dies de presó ferma i 2 mesos de condicional pels afrontaments del 22 de desembre al peatge del Voló. El jove de 20 anys ja ha complert els 15 dies de presó des que va ser arrestat. Se l’acusava d’haver llençat pedres sobre els gendarmes.

La mobilització de les Armilles Grogues ha tingut un impacte nefast sobre l’economia del departament. La Cambra de Comerç i d’Indústria, la Cambra de Mestiers i les Associacions de Comerciants alerten que 787 assalariats han estat a l’atur parcial durant les manifestacions de les Armilles Grogues. 70% de les empreses de Catalunya Nord haurien estat perjudicades per aquestes mobilitzacions.

Les eleccions a la Cambra d’Agricultura van donar ahir una còmoda majoria a la Federació Departamental dels Sindicats d’Explotants Agrícoles. La FDSEA obté 23 escons de 33, amb aquest resultat Fabienne Bonet podria convertir-se, el pròxim 18 de febrer, en la primera dona a presidir la Cambra d’Agricultura. Aquesta vinyatera a Estagell i Presidenta dels Vinyaters Catalans prendrà el relleu de Michel Guallar que presideix la Cambra d’Agricultura des de 12 anys.

Avui s’inaugura a la Casa de la Generalitat l’exposició «Exilis, fronteres, desarrelaments» del pintor Carles Vergés i el poeta Víctor Sunyol. La inauguració es farà a les 18.30 h avui, i s’emmarca en els actes de commemoració dels 80 anys de la Retirada. Entre els mesos de febrer i d’abril, la Casa de la Generalitat acollirà diferents actes per recordar l’èxode republicà del 1939.

El Tribunal Suprem espanyol ha comunicat als líders independentistes empresonats a Soto del Real que els cita per anar a judici el dia 12. D'aquesta manera confirma que dimarts vinent començarà el judici del procés a Madrid.

La consellera de Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi, té previst parlar aquesta tarda per videoconferència amb Carmen Calvo, Ministra de la Presidència del govern espanyol. Les converses portaran sobre el mediador o relator que hauria de permetre un diàleg efectiu entre Catalunya i Espanya.

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Rafael Renyé