INFORMATIU - Dijous 27 d'abril del 2023

Tenim un mes d'abril equivalent a un mes d'agost. Això ho diuen les dades de Météo França. A Catalunya Nord el nivell d'humitat del sol és avui similar al que coneixem normalment a l'estiu i els previsionistes tampoc auguren gaire pluja. Les dades confirmen que vivim l'abril més sec des del 1959. Avui dijous Christophe Béchu, ministre francès de la transició ecològica serà a Catalunya Nord. Es reunirà amb els elegits i amb els responsables del sector de l'aigua. Avui també es reuneix a Perpinyà el comitè de secada que hauria d'anunciar més mesures de cara a un estiu que serà difícil en molts aspectes.

La Maternitat d'Elna serà tancada durant 4 mesos. Han aparegut esquerdes importants a l'escala major del batiment. Davant el perill d'esfondrament, el batlle Nicolas Garcia ha pres la decisió del seu tancament immediat. És una mala notícia pel municipi d'Elna, ja que en pocs anys la Maternitat Suïssa s'ha convertit en un lloc de pelegrinatge de molts catalans. La municipalitat haurà d'executar obres importants abans de poder tornar a obrir i no serà pas abans del setembre.

Perpinyà acull el medFEL, saló professional del sector de la fruita i verdura. Una cita molt important per la filera que permet fer el punt sobre les previsions de collita i de mercat de cara a l'estiu. Perpinyà és el principal hub europeu de fruites i hortalisses: i la vocació de medFEL és reunir actors compromesos d'arreu de l'estat i de l'estranger. Encara més que l'any passat, el sector es mostra molt preocupat per l'augment del preu de l'energia i per la sequera molt greu que afecta les principals zones de producció de fruita i verdura d'estiu.

A Catalunya Sud s'ha distribuït enguany una trentena de Creus de Sant Jordi a personalitats i entitats. Una distinció que la Generalitat ha atorgat al cineasta Agustí Villaronga -a títol pòstum-; el cantautor Jaume Sisa; l'expresident d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart; el festival Sónar o encara el grup musical Sopa de Cabra. El màxim guardó de la Generalitat els serà donat en l'acte d'entrega que se celebrarà a principis de juliol.

En esports, en rugbi a 13, un adversari complicat pels dracs. El sorteig dels 8 tens de finals de la Challenge Cup ha emparellat els catalans amb... els Llops de Warrington. Es una reedició de la final del 2018. El xoc entre els dos millors enemics se jugara el cap de setmana del 20 de maig a Perpinyà. L'altre gran partit dels vuitens de final oposarà Leeds i Wigan.

En ciclisme comença avui la primera etapa de la trobada 66 Graus Sud. La cursa organitzada per l'aglomeració de Perpinyà sortirà des de Cotlliure amb una etapa contra rellotge de 12 km i gairebé 600 metres de desnivell. Per aquesta edició els organitzadors anuncien un rècord de participació amb 240 ciclistes en competició i dos mil corredors per les proves de dissabte a santa maria de la mar.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció