INFORMATIU - Dimarts 25 d'abril del 2023

Nicolas Garcia president del sindicat d'aigües subterrànies de la plana del Rosselló alerta del perill de bombar massivament dins les capes profundes. En una carta oberta l’elegit explica que els aparells de mesura han detectat una baixada significativa del nivell de l’aigua del pliocè. Pouar ara dins la capa profunda podria tenir conseqüències desastroses, ja que modificaria l'equilibri entre aigua dolça i aigua salada a la zona costanera i cosa que pot afavorir l'entrada irreversible d’aigua salada a la capa profunda. En la seva carta oberta, Nicolas Garcia avisa d’aquest perill invisible però malgrat tot ben real.

A Catalunya Nord no només manca aigua sinó també metges. Un dèficit que obliga a repensar les urgències. Mentre el servei arriba a saturació a l’hospital públic, les clíniques del grup privat Elsan asseguren que mantindran el servei les 24h del dia a Ceret i a Prada. A Catalunya Nordes posa en plaça una cartografia de les especialitats dels centres de salut, una eina que guiarà el SAMU encarregat de transportar els pacients. Aqueixa mesura s’acompanyarà també d’una campanya d'informació perquè el públic deixi de pensar que anar a urgències o telefonar als bombers són l'únic recurs en cas de problema. La clínica Sant Pere de Perpinyà podria tornar a cobrir les urgències a les nits a partir del juliol.

11 milions d’euros, és el preu amb el qual s’acaben de vendre els 23 locals comercials de la galeria del Centre del Món a l'estació de Perpinyà. Va ser durant molts anys una closca buida pel retard de l’arribada del TGV. Avui el 90% dels locals són ocupats. És una societat parisenca, Urban Premium, que acaba de comprar els 6 mil metres quadrats de comerços. 5 milions de persones passen cada any pel Centre del Món de Perpinyà on treballen cada dia 1500 persones.

A l’Empordà la ciutat de Palamós engega una formació per aprendre l'ofici de pescador. Un curs pensat per garantir el relleu generacional del sector de la pesca on la mitjana d’edat és molt alta. És una iniciativa del Departament d'Acció Climàtica, del Consell Comarcal del Baix Empordà i la Confraria de Pescadors de Palamós. La formació proposada no només serà teòrica, cada alumne tindrà un pescador professional com a tutor al llarg de la seva formació. Enllà del turisme, la pesca és un sector d’activitat molt important a la costa de l’Empordà. A la Costa Brava representa un volum de negoci anual de més de 25 milions d’euros.

En esports se’n diu Matt Ikuvalu, té 29 anys, pot jugar a l’ala o al centre i podria ser nou jugador dels Dracs Catalans. L’australià surt d’una llarga ferida i passa aquest dimarts la revisió mèdica abans de firmar el seu contracte. Els Dracs han fitxat poc aquesta temporada. Si es confirma, Ikuvalu no seria pas l’últim fitxatge de l’any, els catalans també cerquen al mercat australià un jugador per reforçar els abans.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció