INFORMATIU - Divendres 21 d'abril del 2023

És un estudi excepcional anomenat Redplast66 que va analitzar durant 3 anys la problemàtica de les deixalles salvatges a Catalunya Nord. Les conclusions expliquen que cada any el riu Tet condueix més d'una tona de deixalles que floten i acaben al litoral. Aquelles deixalles són embalatges, burilles de cigarrets, bocins de poliestirè i plàstics de tota mena. Però no totes les deixalles arriben fins al mar: entre Perpinyà i Canet l’estudi calcula que hi ha més de 40 tones de deixalles bloquejades i incrustades a les ribes de la Tet. L'estudi va permetre també de realitzar el cens de les deixalles presents als fons marins. A la cala del forat a la costa vermella se'n compta 7 mils per km quadrat, la xifra puja fins a 160 mils per Km a santa maria de la mar. Un dels principals objectes d'aquest estudi consisteix a trobar solucions per repescar les deixalles abans que l'aigua se’ls emporti cap al mar, amb una atenció particular al plàstic i al poliestirè.

És una mesura que sol entrar en vigor a finals de juny i que la prefectura ha avançat per culpa de la secada. A partir d’aquesta setmana està prohibit fer foc per cremar herbes o branques. Una mesura que vol ajudar a lluitar contra els incendis que molt sovint són d’origen humana. També està prohibit encendre un foc als boscos i gitar burilles de cigarrets. Qui no respecti aquest decret prefectoral pot rebre un verbal de 750 euros.

Secada encara, els responsables dels espais verds de les ciutats demanen una derogació per poder regar els arbres joves de menys de 2 anys i d’aquesta manera evitar que es morin durant l’estiu que arriba. Els arbres plantats a l’espai públic juguen un paper important i contribueixen a fer baixar les temperatures caniculars. Sense aigua, els arbres recentment plantats de segur no passaran pas l’estiu. La demanda de derogació és actualment a l’estudi a la prefectura.

Es l’home de la situació, amb aquestes paraules el president de l’USAP François Rivière ha anunciat el fitxatge del català Franck Azema. Antic jugaire i entrenador de l’USAP, Franck Azema deixarà Tolo a la fi de la temporada i serà el nou mànager de l’USAP on prendrà el relleu de Patrick Arletaz. Franck Azema vindrà l’any que ve amb l’objectiu d’acompanyar la reestructuració del club amb el nou centre de formació i el camp d’entrenament en previsió. Segons el president Rivière, l'objectiu és de portar l’USAP entre els 6 primers del Top14 ja la temporada vinent. Abans, però caldrà que l’equip català asseguri la permanència, això comença per aconseguir una victòria demà dissabte amb la recepció del Racing de París un partit que podreu seguir en directe a ràdio Arrels gràcies al suport de la plataforma per la llengua.

Sant Jordi cau un cap de setmana enguany i se celebra a molts rodals de Catalunya Nord, impossible dels citar tots. A Perpinyà diverses entitats, editorials i associacions munten una mini fira del llibre al passeig de l’avinguda Torcatis al Baix Vernet, amb signatures, jocs de llengua, teatre, música i tast de vins. Un espertinar en col·laboració amb la revista infantil Mil dimonis demà a la tarda a la llibreria catalana. Sant Jordi es celebra també al vallespir amb una iniciativa original dels barbers catalans que afaitaran en benefici de les classes bilingües  de Ceret, és al mas Noguereda demà tot el dia.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció