INFORMATIU - Dimecres 19 d'abril del 2023

El tribunal administratiu de Montpeller va jutjar ahir el cas del català al consell municipal. Cap sorpresa en els arguments avançats per l'Estat que es va limitar a citar l'art 2 de la constitució que diu que la llengua de l'Estat és el francès. Sorpresa, en canvi, del costat dels convocats que no eren pas 4 sinó 5 municipis, Sant Andreu era citat a comparèixer a més d'Elna, Portvendres, els banys d'Arles i Tarerac. Gairebé sense sorpresa, el judici per saber si hom té el dret de s'expressar en català als consells municipals va tenir molt més ressò a la premsa del sud que no pas a la premsa francòfona. Entre els assistents ahir a Montpeller, el conseller a l'exili Lluís Puig, l'expresidenta del parlament Laura Borràs i el president d'ERC Oriol Junqueras. El tribunal de Montpeller pronunciarà la seua decisió sobre el cas el pròxim 9 de maig.

La secada empitjora setmana rere setmana i afecta ja els particulars que no són pas connectats a la xarxa d'aigua pública. És el cas de moltes cases aïllades que són alimentats amb pous individuals. Al Rosselló els nivells de les capes freàtiques baixen de més en més, i l'aigua comença a mancar. Prop del Soler, els pous individuals que alimenten un grup de cases ja no remunten pas més aigua. Segons les previsions, els pous de menys de 10 m estaran sec ben aviat arreu de la plana del Rosselló.

A Portvendres l'associació ecologista FRENE 66 ha engegat una acció en justícia per congelar les obres de construcció del tercer moll. Al port les obres de preparació ja han començat. FRENE 66 denúncia l'ampliació del termini de l'enquesta pública feta el març passat per la prefectura. Un atac sobre la forma i també sobre el fons, ja que els ecologistes asseguren tenir elements nous que podrien obligar a replantejar el projecte del tercer moll.
L'audiència tindrà lloc al tribunal administratiu de Montpeller el pròxim 19 maig

A Perpinyà 3 homes compareixen avui davant del tribunal acusat d'organitzar i d'albergar combats de galls. El maig passat els gendarmes havien intervingut a Pia on van descobrir una arena de combats clandestins que acollia un centenar d'espectadors cada setmana. La SPA sospitava l'existència d'aquesta arena que un policia va arribar a infiltrar. 28 galls de combats van ser requisats durant la perquisició.

A Barcelona l'hospital de la Vall d'Hebron va fer el primer trasplantament de pulmó al món amb robot sense obrir el tòrax. Aqueixa primera és una petita revolució que canviarà la manera d'operar arreu del món. L'equip de l'hospital barceloní ha creat una tècnica, completament robotitzada i molt menys invasiva que l'actual, una incisió de sols 8 cm per sota del diafragma és suficient per extraure el pulmó malalt i introduir el del donant. La tècnica tradicional que s'utilitza per fer un trasplantament pulmonar és molt agressiva. Implica separar costelles i obrir el tòrax, per donar visibilitat al cirurgià. Aquí l'invent consisteix a fer intervenir un robot a través de diversos foradets al tòrax que el cirurgià manipula a distància. Benvinguts al segle 21.

Va ser tot un personatge del centre vila de Perpinyà, la col·lecció de la galeria Therèse Roussel es ven a subhasta demà dijous. La venda del fons representa prop de 300 obres d'artistes de Catalunya Nord i de més enllà Roger Cosme Esteve, Joan Capdevila, Claude Viallat i fins i tot un Dalí. La subhasta es farà sota el control d'un comissari vingut de l'hotel de vendes de Montpeller, als locals de la galeria Teresa Roussel, 7, plaça Josep després a Perpinyà, dijous a partir de les 2 de la tarda.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció