INFORMATIU - Dimecres 29 de març del 2023

Clara Ponsatí va ser arrestada pels mossos d'esquadra ahir a Barcelona. L'eurodiputada acabava de sortir del Col·legi de Periodistes, on va comparèixer davant la premsa hores després de tornar de 5 anys d'exili. Davant de moltes càmeres, els mossos van arrestar l'eurodiputada per bé que tingui immunitat. Ahir al vespre centenars de persones es van concentrar a la ciutat de justícia de Barcelona. Al cap de 4 hores detinguda l’eurodiputada Poncetí va quedar en llibertat

6 milions d'euros per projectes agrícoles al conflent on s'engega un pla de desenvolupament de la ramaderia amb eines i finançaments específics per dinamitzar la biodiversitat. 42 explotacions del massís del Canigó són concernides per aquest pla agromediambiental i climàtic. El projecte portat pel sindicat mixt Canigó gran siti té el suport de les reserves naturals catalanes i l'associació pastoral de Catalunya Nord. El pla consisteix a elaborar contractes amb objectius específics amb els ramaders per millorar la biodiversitat i de retruc aportar solucions als problemes de la filera.

A Catalunya Nord, el món agrícola ja preveu pèrdues dramàtiques per culpa de la sequera. Aquesta primavera, doblament marcada per la manca de pluges i les restriccions d'aigua, augura un estiu més que complicat. Per molts productors, reduir la irrigació d'un 10% significa perdre un quart de la collita. Durant el darrer comitè de sequera, s'han avançat pistes per limitar l'impacte sobre l'agricultura com ara la reutilització de l'aigua de les depuradores. L'opció de dessalinitzar l'aigua de mar també va ser plantejada, per bé que sigui molt costós. La presidenta de la cambra d'agricultura, Fabienne Bonet també va demanar que l'Estat acceleri el procés administratiu perquè els projectes es puguin fer ara i no pas d'aquí a 5 anys.

Economia, l'empresa empordanesa Gelati Dino reforça la seua presència als països catalans i s'obre al món. La cadena de gelats d'Empuriabrava obrirà una franquícia a Perpinyà i una a Qatar. A Perpinyà Gelati Dino s'instal·larà al voral Vauban on ocuparà un local de 80 metres quadrats més una terrassa. L'empresa sud-catalana compta amb 200 treballadors arreu del món. Produeix 450.000 litres de gelats a l'any i serveix, de mitjana, un gelat cada sis segons. S'ha fixat com a objectiu d'obrir a més de Perpinyà cinc gelateries més durant aquest 2023.

L'Empordà aposta per la formació als oficis lligats a les energies renovables. L'institut Narcís Monturiol de Figueres inaugura el curs vinent el primer cicle de formació superior en energies renovables de les comarques gironines. La formació és pensada per atreure perfils d'estudiants diferents, que hagin estudiat ciències o electricitat per exemple. Figueres vol ser una ciutat referent en la formació professional. La batllessa de Figueres, Agnès Lladó, ha insistit sobre la necessitat que els joves es quedin, que es puguin formar i, el més important, que quan acabin tinguin feina a la comarca.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció