INFORMATIU - Divendres 17 de març del 2023

Ens dirigim cap a restriccions d'aigua general. el prefecte dels Pirineus orientals va adreçar ahir un missatge perquè els catalans del nord es preparin a la declaració d'estat d'alerta per la sequera. Segons Rodrigue Furcy, la situació és ara més que preocupant i tothom haurà de reduir el seu consum d'aigua, tant els particulars com els professionals. Segons la prefectura de Perpinyà, la sequera toca el 90% Catalunya Nord i les pròximes pluges no seran suficients. A Catalunya Nord4 pobles ja han patit talls d'aigua potable i una vintena més han alertat la prefectura d'un risc imminent. El prefecte ha anunciat una sèrie de mesures, com ara una gran caça a les fuites de les canalitzacions, i ha alertat també que els gendarmes controlaran que les mesures de restriccions siguin aplicades.

La taxa turística augmentarà d'un 30% a Catalunya Nord. Una mesura que s'emmarca en la llei de finances 2023 i que ha de servir per finançar les obres de construcció de la futura línia a gran velocitat entre Perpinyà i Montpeller. Aquesta taxa s'aplica als turistes per cada pernoctació al càmping o a l'hotel. Els professionals del turisme denuncien un cop baix, l'augment d'aquesta taxa s'ha votat sense cap concertació.

És un fenomen literari que ha arrelat entre els adolescents. Ceret acull demà dissabte la primera edició d'un festival integralment dedicat al manga. Al programa taller d'origami, concurs de dibuix, i parades de llibres. Els mangàs representen avui la meitat de les vendes de còmics, és a dir més de 40 milions d'exemplars venuts cada any a l'Estat Francès. El primer festival del manga de Catalunya Nordté lloc a la sala de l Unió de Ceret demà dissabte a partir de les 10 del matí, entrada lliure.

A Catalunya Sud, l'independentisme denuncia els intents de l'estat espanyol de bloquejar la comissió d'enquesta sobre el programari espia Pegasus. ERC, Junts, la CUP, Òmnium Cultural i l'ANC han criticat que el govern espanyol i en concret, PP, PSOE i l'extrema dreta han intentat "boicotejar" la visita de la comissió d'investigació del Parlament Europeu perquè es dilueixi en el calendari. La missió de l'Eurocambra sobre l'afer Pegasus visitarà Madrid el pròxim dilluns, dia festiu a Madrid. Segons els partits independentistes PP, PSOE, Ciutadans i Vox han intentat "eliminar" el Catalangate de l'agenda per evitar de respondre a la missió europarlamentària.

Un netflix a la catalana, aquest és el projecte de la nova plataforma del servei públic de televisió de Catalunya. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha anunciat la renovació total del seu servei de vídeo a la carta i presentarà ben aviat una plataforma de continguts transversal i gratuïta. S'hi podran veure vídeos a la carta i en directe, escoltar pòdcasts i música, llegir continguts escrits i interactius i aprendre amb continguts educatius. Hi haurà sèries, documentaris, continguts informatius, esports, cultura i ciència. Aquesta nova plataforma serà disponible a partir del setembre.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció