INFORMATIU - Dimecres 15 de març del 2023

Bloquejar el mercat Sant Carles durant dos dies, en el vuitè dia de mobilitzacions contra la reforma de la jubilació, la intersindical nord-catalana apunta un lloc estratègic amb barratges per impedir el pas dels camions a Sant Carles. Aquest matí i també demà dijous els sindicats criden a la mobilització general, just quan el text de la reforma de les jubilacions passa avui davant de la comissió mixt paritari abans de ser sotmès demà al vot de l'assemblea. A més del bloqueig de Sant Carles diversos moviments continuen a Catalunya Nord, els xeminots han reconduït la vaga, EDF ha tallat la llum al centre de l'empresa Enedis, els carters no repartiran pas el correu avui dimecres.

El diari Le Monde revela una contaminació de les aigües a Catalunya Nord. En la seua enquesta sobre les pol·lucions eternes, el diari francès ha geolocalitzat els PiFAS - polifluoroakilés - a quatre rodals de Catalunya Nord. A l'agulla de mar a Alenyà, al Tec pel seu pas a Elna, a Planès a la Cerdanya i a La Guingueta d'Ix. Aquests PiFAS són molècules gairebé indestructibles que provenen de molts productes del quotidià. S'utilitza des dels anys 50 en els sectors del tèxtil, de l'embalatge alimentari, els cosmètics i els productes fitosanitaris. Segons l'enquesta del Monde, 6 sitis nord-catalans serien a l'origen d'aquesta pol·lució: l'aeroport de la Llavanera, les depuradores de Perpinyà i Argelers, la fàbrica Sterimed dels Banys d'Arles i el siti militar de santa Llocaia.

A Baixàs l'empresa RTE és a punt d'engegar les obres de construcció d'una nova línia d'alta tensió, de 60 mil volts, fins a la Fenolleda. Un projecte de 40 milions d'euros que no fa pas la unanimitat. RTE el justifica amb la necessitat d'anticipar el desenvolupament de projectes eòlics i renovables. La línia nova serà parcialment soterrada sobre 8 km entre Calce i Estagell. El col·lectiu d'oposants al projecte SOS Aglí ha dipositat un recurs al tribunal administratiu de Montpeller. Denuncien que una desena de propietaris s'han negat a firmar la proposta d'RTE i seran expropiats, una quinzena més es consideren enganyats, no han cobrat res del que RTE els va prometre i es volen retractar.


A l'Empordà, l'Àliga i el Drac de la Bisbal són declarats bé cultural d'interès nacional. La Generalitat de Catalunya ja ha engegat els tràmits per la declaració oficial. És la primera vegada que uns elements "vius" del bestiari festiu de Catalunya seran declarats Bé Cultural. Aquesta classificació suposa un reconeixement del Drac i l'Àliga i com a tal estaran protegides i es podrà optar a ajuts per a la seva restauració. Juntament amb el Drac i Àliga de la Bisbal també s'ha iniciat el procés per declarar d'interès nacional el Drac de Vilafranca del Penedès, el Gegantó Lladrefaves de Valls i la Geganta de Cal Fiol de l'Arboç.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció