INFORMATIU - Dimarts 14 de març del 2023

La sequera s’accelera i ja afecta bona part de les capes freàtiques superficials de la plana del Rosselló. Una informació confirmada per les empreses de perforació de pous que multipliquen les intervencions a prop de particulars que no són pas connectats a la xarxa d’aigua. A molts masos o cases aïllades que s’alimenten amb un pou particular, l’aigua ha deixat de rajar i les empreses especialitzades han de foradar més profund. La demanda es va multiplicar per 10 en les últimes setmanes segons els professionals.

La sequera encara, dissabte passat va començar la campanya de pesca als rius. La federació de pesca mira de pal·liar els efectes de la manca d’aigua amb el desplaçament de molts peixos molt sovint riu amunt. Els cabals de tots els rius de Catalunya Nord han disminuït força. Davant d’aquesta situació la prefectura podria prohibir la pesca en alguns rodals. La qüestió segurament serà plantejada arran del proper comitè de sequera previst dimarts que ve.

Les estacions d'esquí de les neus catalanes van conèixer un mes de febrer històric amb record de freqüentació durant les vacances escolars. Febrer permet doncs de recuperar un mes de gener gairebé sense neu. Les estacions de les neus catalanes han venut aquest hivern 1 milió de forfets d’una jornada, és un poc menys que la temporada passada. L'any que ve marcarà una etapa delicada pel sector, l'hivern 2023 esquiar sortirà més card. Les estacions repercutiran el sobrecost energètic amb una pujada del preu del forfet.

A Barcelona la directora del centre d’intel·ligència espanyol CNI finalment haurà de declarar davant dels tribunals en el cas del Catalan Gate. Sobre aquest cas, el Parlament Europeu va redactar un informe en què apunta al govern espanyol com a responsable de l'espionatge a l'independentisme a través d’un programa espia batejat Pegasus. El CNI espanyol va reconèixer haver utilitzat el programa per espiar a 18 dirigents, entre ells el president Pere Aragonès. El Catalan Gate és al centre d’una enquesta europea i fins ara, cap tribunal espanyol s'havia posicionat en la necessitat d'investigar el cas per bé que s’hagin dipositat desenes de queixes.

Una nova delegació de la Generalitat s'instal·larà a Colòmbia. El govern català eixampla encara més la seua xarxa a l’internacional. Actualment en té 20 arreu del món. El president Pere Aragonès ha subratllat que l'objectiu és consolidar la relació "estreta" entre Catalunya i Colòmbia, la quarta economia més gran de Sud-Amèrica on les exportacions catalanes van assolir una xifra rècord de 360 milions d’euros l’any passat. Amb l’obertura d’aquesta casa de la generalitat a Colòmbia, Catalunya ja disposa de presència institucional a gairebé la totalitat del continent americà.

Un gran nom de la pop catalana Els Manel han anunciat que deixaven els escenaris per una temporada llarga. Es dels grups que sovint sonen a Ràdio Arrels. Els Manel van guanyar el premi joventut del concurs Sona9 el el 2007 i el mateix any van aconseguir un èxit immediat amb el primer disc “els millors professors” és al segell Discmedi.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció