INFORMATIU - Dimecres 08 de febrer del 2023

La justícia censura per primera vegada un pla local d'urbanisme a la comarca del Capcir. La cort d'apel·lació del tribunal administratiu anul·la l'autorització de la construcció de 6 xalets de luxe al serrat del frare al poble d'Els Angles. La Frene 66 i el col·lectiu Bien Vivre al Pirineu català que van portar el cas davant de la justícia es feliciten d'aquesta decisió que preserva l'espai natural i fan remarcar en un comunicat que el 89% de les cases construïdes als Angles ja són de segona residència.

L'aeroport de Perpinyà anuncia noves destinacions. A partir del mes de març i fins a l'octubre, s'afegiran rotacions amb 5 països des de La Llavanera fins a França, Anglaterra, Bèlgica, Irlanda i el Marroc. La companyia Ryanair confirma vols regulars cap a Londres, Leeds, Dublín, Brussel·les, Agadir i Marràqueix. Del seu ban la companyia Transavia augmentarà el nombre de rotacions entre Perpinyà i l'aeroport d'Orly a París. L'aeroport de Perpinyà-Ribesaltes té l'objectiu d'assolir 440 mil passatgers aquest any.

És oficial, François Calvet no es tornarà pas a presentar a les senatorials i deixarà la política. El senador ha anunciat la seua jubilació durant el tradicional discurs de l'any nou. François Calvet va ser elegit per primera vegada el 1992, al consell regional, va ser batlle del Soler durant 22 anys i diputat de la segona circumscripció del 2002 al 2011 abans d'integrar el Senat francès. L'elegit, originari de la Cerdanya, va impulsar i defensar molts projectes transfronterers durant tres dècades.

Una collita com mai s'havia vist. A Catalunya Nord la temporada de la tòfona és particularment catastròfica i la producció baixarà a nivells històrics. L'estiu sec i les fortes calors fan que la collita d'aquest bolet preuat caigui del 70%. Resultat: els preus es disparen i es situen avui a 1300 euros per kg. Enllà d'aquesta temporada molt dolenta, el sindicat nord-català de tofoners s'inquieta de l'estat de les tofoneres, moltes seran perdudes i segurament caldrà comptar sobre les plantacions recents i esperar una bona desena d'anys.

A Catalunya Sud, el projecte dels ferrocarrils catalans de connectar Barcelona- Montpeller i Tolosa se dibuixa i ja té el suport de la UE. Els trens catalans s'han posicionat sobre el mercat euroregional amb 3 línies noves de Barcelona cap a Montpeller i Tolosa, més un tren de nit entre Barcelona Amsterdam. Els ferrocarrils catalans encara no han avançat el nombre de rotacions, ni el calendari, ni tampoc els preus. La UE certifica que facilitarà els tràmits administratius per promocionar els transports euroregionals via el camí de ferro. 

Sempre al sud el canal d'Urgell i el canal d'Aragó i Catalunya seran modernitzats amb una inversió de més de 50 milions d'euros. L'objectiu és d'augmentar l'eficàcia hidràulica i energètica d'aquests dos canals que permeten alimentar més de 150 mil hectàrees de terres a l'oest dels PPCC. S'hi faran obres per millorar la regulació, reduir les infiltracions i s'instal·laran bases de control i de repartició de la xarxa secundària.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció