INFORMATIU - Dimarts 07 de febrer del 2023

Météo França alerta de possibles nevada. A  cotes baixes avui i dona l'alerta taronja pel conjunt de Catalunya Nord. S'esperen temperatures gelades i vent de marinada, dos factors que molt sovint porten neu fins a la plana del Rosselló. Les previsions indiquen que avui podria nevar uns 10 cm a partir de 200 m d'altitud i fins a 40 cm per damunt de 1000 m. La llevantada portarà pluja, que serà benvinguda, el vent d'Est bufarà fins a 80 km/h. A Catalunya sud també s'ha activat per avui el pla NeuCat.

Moltes pertorbacions avui, dia de la tercera manifestació en contra de la reforma de la jubilació. Els conductors d'autobusos de l'aglomeració de Perpinyà s'ajunten a la vaga. Aquest matí la circulació dels autobusos és pertorbada per la supressió de molts trajectes a la línia 4, la línia 6 i la línia 25. A polit també aquesta tarda on a partir de les 5 molts autobusos no circularan sobre la línia 12 cap a Canoes i sobre la línia 5 en direcció a Bompàs.

L'agrupació de les cases de jubilats públiques de Catalunya Nord alerta sobre greus problemes financers. La gran majoria dels 14 EHPADS estarien molt a prop de la cessació de pagaments segons els seus administradors. Les caixes són buides i el risc de fer fallida és ben real. Alguns establiments acumulen prop de mig milió de dèficits. Els administradors de les cases de jubilats expliquen aquesta situació per la inflació, que ha multiplicat la factura energètica per 5 i sobretot pel fet que l'Estat francès els hagi imposat una revalorització salarial del personal, sense els atorgar els diners per assumir la despesa. Demanen una ajuda urgent a les autoritats de tutela, l'estat i el departament. Recordem que la setmana passada l'Estat francès va invertir més d'1 miliard d'euros per salvar el grup privat Orpéa.

A Catalunya Sud el preu del lloguer es dispara i supera els 16 euros per m2 de mitjana. És un nou record històric amb una pujada del lloguer del 2,4 % en tres mesos. La pujada no només ha afectat la capital Barcelona sinó també Lleida i Palma de Mallorca amb un augment del 4%. Actualment, el lloguer d'un pis a Barcelona frega els 20 euros per metre quadrat, cosa que tensa encara més el mercat del pis compartit. A Barcelona, el lloguer per habitació s'eleva fins als 575 euros, va pujar de 150 euros en només 1 any.

Catalunya vol que Nova York li torni una escultura robada a Lleida. Es tracta del jacent del sepulcre gòtic del segle XIV del comte Ermengol IX d'Urgell, un noble que va morir sent un noi, una obra que és cabdal en la història de l'art català que es troba avui a EEUU. Una campanya a les xarxes reclama que el Metropolitan Museum retorni l'escultura medieval robada als anys 60 a Lleida. Va acabar en mans d'un antiquari parisenc que la va vendre al museu de nova York el 1975. Els instigadors de la petició insisteixen que Catalunya ja ha retornat el patrimoni que va ser venut amb defectes de forma i demana legítimament el retorn aquelles obres que li van robar.

En rugbi a 15 l'USAP respira molt millor després de la victòria arrencada en els darrers minuts a Briva. El club de Perpinyà negocia actualment la renovació del contracte de dos jugadors importants. El mig de melé català format a Ceret, Sadek Deghmache, i el centre argentí De la Fuente, segon capità de l'equip que a 31 anys continuarà l'aventura amb l'USAP.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció