INFORMATIU - Divendres 03 de febrer del 2023

Manifestació demà en contra del projecte de línia d'alta tensió a la vall de l'Aglí. El col·lectiu SOS Aglí format per la Frene66, Els verds, Alternatiba, la lliga de protecció dels ocells i la banda de vinyaters de La tor de França convoquen una mobilització que sortirà del Mas Amiel a Talteüll. El projecte d'RTE preveu la construcció d'una línia doble de 90mil volts, amb pilones de 36m d'alçada des de la central elèctrica de baixàs fins a Sant Pau de Fenollet. La línia actual s'ha de renovar perquè no pot aguantar l'augment de la producció que genera el parc eòlic de Baixàs. El col·lectiu d'oposant així com els responsables del parc natural regional demanen que la línia nova sigui soterrada.

Se'n diuen perforadors del pi. Són bitxos petits que obliguen a tallar prop de 2000 arbres al Barcarès on hi ha el risc que la plaga s'estengui a 33 hectàrees de pineda.
Per tal de frenar la propagació, els serveis de la comunitat de comunes Perpinyà mediterrani tallen actualment els pins. Per aquesta raó l'accés a la pineda del barcarès és prohibit tot el mes de febrer.

Les festes de l'os comencen aquest cap de setmana a Arles de Tec. Enguany són històriques, ja que són les primeres festes de l'os que es celebren des de l'entrada al patrimoni de la UNESCO. Eva Descarrega ambaixadora de la UNESCO serà a Arles aquest vespre, on s'anuncia també la presència Sílvia Riva la ministra andorrana de cultura i una delegació francesa del centre nacional de recerques científiques el CNRS. Dissabte a Arles, festa de l'os petit a les 2 i mitja de la tarda i el diumenge la festa comença de bon matí amb l'esmorzar dels caçaires, sardanes amb la principal del Rosselló i ben segur l'os que hauria de sortir cap a les tres de la tarda.

A l'Alt Empordà la muralla medieval del convent de Sant Domènec de Castelló d'Empúries, ha estat digitalitzada en 3 Dimensions. És el resultat de la campanya d'excavacions que va permetre establir les successives fases de construcció de la fortificació. I amb totes les dades obtingudes s'ha pogut realitzar i obtenir finalment un model en tres dimensions. Aquest projecte s'emmarca en una llarga sèrie d'intervencions arqueològiques engegades el 1993 i que preveu també una remodelació de l'antiga església del convent de Castelló d'Empúries.

Sempre al Sud, el Principat de Catalunya va rebre 14,8 milions de turistes el 2022. Un resultat una mica per sota dels anys prepandèmics. Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística, el gruix més important de turistes procedia de França -un 23,1% del total. Les dades precisen també que cada turista va gastar en mitjana uns 188 euros cada dia.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció