INFORMATIU - Dijous 02 de febrer del 2023

El Parc Natural Regional aposta pel camí de ferro. Michel Garcia, batlle de Matamala i president del Parc que aplega 66 comunes ha anunciat que la totalitat dels elegits firmaran una moció adreçada a la SNCF on demanen que el tren groc deixi de ser considerat com un tren turístic. Consideren que la línia de tren que puja del conflent fins a la Cerdanya ha de ser l'eix vertebrador de la política de mobilitat. El president del PNR ha anunciat la creació de 4 pols de transports multimodals a les estacions del tren groc de Vilafranca, Montlluís, La Cabanassa, Font Romeu i la Tor de Querol.

La secada impacta també la collita de la mimosa. Enguany la producció nord-catalana arribarà a penes a 8 tones, ben lluny de la mitjana de 20 tones anuals al Vallespir. La manca d'aigua i les temperatures suaus al principi de l'hivern expliquen aquesta baixada, de més del 50%.

La prefectura ha comunicat les dades anuals de la delinqüència, les xifres són dolents tant a l'estat francès com a Catalunya Nord on la criminalitat augmenta. + 35% pels robatoris de vehicles, +30% pel tràfic de drogues i +21% d'estafes. La vila de Perpinyà és entre les 5 ciutats de l'Estat amb dades de criminalitat més alta.

A Catalunya sud, el govern català autoritza la creació del parc eòlic de la Jonquera. El projecte portat per l’empresa ENDESA ha rebut la Declaració d'Impacte Ambiental favorable, cosa que denuncia la plataforma Albera Lliure de Molins. Segons els oposants, l’estudi d’impacte ambiental que s’ha validat té greus mancances i obre la porta a la multiplicació de projectes eòlics a l'Alt Empordà i particularment al massís de l’albera. El projecte de La Jonquera afecta directament dos boscos, amb un dolmen i un ermitatge mil·lenaris.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció