INFORMATIU - Dimecres 01 de febrer del 2023

La manca d'aigua afecta també el llac de Millars, el cabal de la Tet no dona prou per omplir-lo i el nivell de l'aigua al llac ja arriba al límit. Quan arribaran les primeres calors hi ha el risc que es morin peixos i que la reproducció anual dels ocells, dels animals i de les plantes no es pugui efectuar. Pel que fa a la pesca, l'obertura prevista pel pròxim 11 de març ja sembla força improbable.

Un dia força complicat ahir pels bombers catalans que van haver de multiplicar les intervencions per culpa de cremes descontrolades. A Vilanova de Raó, Argelers, Millars, Sant Pau de Fenollet i Montalba. Tots aquests incendis són deguts a particulars que no han fet cas ni de la tramuntana ni de la decisió prefectoral que prohibeix des del 2019 de cremar els vegetals que han de ser tractats a les deixalleries.

Demà comença el període d'inscripcions als exàmens oficials de llengua catalana. Les proves corresponen als estàndards pedagògics internacionals: A2, B1, B2 i C1. Les proves són idèntiques arreu dels PPCC, se celebren el mateix dia i són corregides segons el mateix criteri. Les inscripcions s'obren demà i els exàmens es faran al maig i al juny. Per qualsevol informació podeu telefonar a la casa de la Generalitat a Perpinyà al 04 68 35 17 14

També demà és dia de sessió dels consellers departamentals de Catalunya Nord. 29 punts són a l'ordre del dia: destaquem la proposta perquè el consell departamental integri l'establiment públic de cooperació cultural del centre de recerca prehistòrica de Talteüll. També es debatrà de les orientacions de la política a favor de la catalanitat i de la creació d'un comitè per a la reestructuració i l'eixamplament dels arxius departamentals.

El conseller a l'exili Lluís Puig es declara satisfet amb la decisió del Tribunal de Justícia europea que, al cap de dos anys, va respondre ahir les preguntes del tribunal suprem espanyol. Lluís Puig està convençut que la sentència europea dona arguments sòlids a les defenses dels exiliats catalans per batallar una nova euroordre. Ahir la majoria d'experts jurídics van coincidir a dir que el Tribunal europeu va repartir raons i cap de les parts pot considerar que hagi guanyat. En definitiva, la batalla jurídica es torna encara més complex i de segur no s'acabarà aquí.

A Catalunya sud un segon policia nacional espanyol s'hauria infiltrat durant 2 anys als moviments socials de Barcelona. És una informació exclusiva del diari La Directa que ja havia destapat un primer cas d'infiltració fa pocs mesos. L'agent s'hauria infiltrat el juny del 2020 adherint a un centre social ocupat del passeig de Fabra i Puig de Barcelona. El policia s'hauria fet passar per un anarquista i hauria participat en accions de protestes i mobilitzacions amb l'afany de recollir informacions. Una àmplia majoria de partits polítics, catalans i bascos, demana la compareixença del ministre d'interior espanyol que va admetre i justificar el primer cas d'espionatge com a "legítim, idoni i oportú" en la prevenció contra "individus radicals o compromesos amb projectes secessionistes il·legals".
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció