INFORMATIU - Dimarts 31 de gener del 2023

La prefectura farà apel·lació de la decisió del Tribunal administratiu de Montpeller de reduir l’ús de l’aigua de la Tet. És una bona notícia sobretot per la pagesia que havia convocat una manifestació la setmana passada. Això dit, el procés d’apel·lació no és pas suspensiu i, per tant, la decisió del tribunal administratiu s’ha d’aplicar tal qual fins a la celebració d’un segon judici que no es faria pas abans de l’estiu 2024… Recordem que després d’una queixa de l’entitat ecologista France Nature Environnement el novembre passat, el tribunal administratiu de Montpeller va anul·lar la derogació que permetia als agricultors del conflent i del riberal d'agafar l'aigua de la Tet fins i tot quan el seu cabal és molt fluix. 

L’aigua encara, aquest cop a Escaró. El poble del conflent és alimentat amb camions cisterna. El vilatge de 80 habitants consumeix 20 metres cúbics cada dia i la font que alimenta la xarxa en dona només la meitat. Segons el batlle del poble, el problema no ve d’un consum excessiu sinó que el cabal de la font del Llavanós ha baixat. La manca d’aigua s’explica també pel mal estat de la xarxa de distribució per on la meitat de l’aigua es perd.

Cotlliure posa en dubte les dades demogràfiques de l’INSEE i demana un recompte. El batlle Guy Llobet admet que Cotlliure perd habitants però segons ell no hi ha 2400 habitants tal com ho certifica l’institut francès d’estadístiques. De fet, si la població cotlliurenca passa per sota dels 2500 habitants, el municipi deixarà de cobrar 80 mil euros del fons de dotació de l’Estat, una suma conseqüent per la qual el batlle demana doncs una verificació.

Blanca Serra rebrà el Premi Especial del Jurat a la desena edició dels Premis Martí Gasull i Roig. El jurat recompensa la tasca de la filòloga i la seua implicació en la defensa del català des dels anys 60. L’ONG del català, la plataforma per la llengua tancarà aquest diumenge el període de votació per decidir qui guanyarà enguany el premi Martí Gasull i Roig. Els tres finalistes són el diari digital Vilaweb, la plataforma audiovisual FilminCat i l’associacio nord-catalana la Bressola. La gala de lliurament dels premis se farà el 20 de febrer al Palau de la Música Catalana i en directe al canal de YouTube

 A Barcelona l’empresa Microsoft anuncia la creació de 100 llocs de treball al centre d’intel·ligència artificial de la capital catalana. Una informació que arriba contra corrent quan Microsoft ja ha anunciat que acomiadarà el 5% els seus efectius. Alberto Granados, presidentde la multinacional a l’estat espanyol ha declarat que l’empresa apostaria per projectes innovadors i que en aquest sentit Microsoft vol fer de Barcelona un siti major a Europa.

El preu de l’autopista puja a partir de demà u de febrer. Un augment històric d’un 5%, mai el preu dels peatges havia augmentat tant des que les autopistes van ser privatitzades el 2006. Aquesta pujada intervé pocs dies després que el diari el Canard Enchaîné hagi fet public un informe de l’inspeccio de les finances que apuntava els grans beneficis de les concessions d’autopistes i preconitzava de baixar les tàrifes de peatge del 60%. Un informe que segons el canard enchaine va ser enterrat pel ministre francès d’economia Bruno Lemaire.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció