INFORMATIU - Dilluns 30 de gener del 2023

Obres a la via del tren groc aquest 2023. Els cables del Pont Gisclard seran reemplaçats, es faran treballs per estabilitzar la roca entre Oleta i Fontpedrosa i es posaran ralls nous entre Nyer i Toès. Les obres costaran en total uns 9 milions d'euros i la línia serà tancada parcialment el mes d'abril i el mes d'octubre. El tren groc circularà normalment al tram entre La Tor de Querol i Montlluís que no és concernit per les obres.

La RN 116 serà tancada aquesta nit al passatge del poble de Serdinyà a partir de les 11 i fins a les 5 del matí. No hi ha cap desviació possible. Aquesta nit s'instal·len les bandes rugoses per frenar els vehicles i els passos zebra pels vianants. En cas de mal temps l'operació no se faria pas anit sinó demà.

A Portvendres aviat s'engegaran les obres de renovació del Far del Cap de Biarra. El far construït el 1905, és classificat als monuments històrics. La fase administrativa del projecte ja és tancada i les obres podran començar a la pròxima tardor. El far necessita una renovació dels exteriors amb granit gris de l'Aude i marbre rosa de Vilafranca. També s'ha de renovar l'escala interior i els batiments annexos. En total aquestes obres costaran 3 milions d'euros.

A Perpinyà nova mobilització demà en contra de la reforma de les jubilacions. Els sindicats esperen mobilitzar tant o més que el passat 19 de gener on entre 12 i 20 mil persones van desfilar pels carrers. Els representants de la intersindical aposten per mobilitzar el jovent, liceans i estudiants eren els grans absents de la primera manifestació. La vaga de demà és reconductible, a Perpinyà la manifestació sortirà de la plaça de Catalunya a les 10 i mitja, seguirà els bulevards fins a acabar davant de la prefectura.

A Catalunya sud, l'assemblea nacional catalana l'ANC convoca una concentració a Barcelona demà dimarts amb motiu de la visita del rei Felip sisè. El monarca espanyol vindrà a BCN per assistir a l'entrega de despatxos als nous jutges. El lema de la protesta és "ni rei, ni corona, independència" i la cita és a les 3 i mitja de la tarda a la plaça Leonardo da Vinci de Barcelona.

Sempre a Barcelona el grup Oques Grasses va batre el passat cap de setmana el rècord d'assistència a un concert al palau sant Jordi. El grup que celebrava els seus deu anys va aplegar 18 400 espectadors i esdevé el grup català del segle 21 que omple el palau sant Jordi. Després de 5 àlbums i aquest concert aniversari Oques Grasses ha anunciat una pausa d'un any abans de tornar amb un nou disc.

En rugbi a 15, gran victòria de l’Usap dissabte passat contra l'estadi francès, els catalans segueixen a la cua de la classificació però escurcen el seu retard. Perpinyà és 1e amb 22 punts, Brives és just davant amb 25 punts i Pau el pròxim adversari de l’Usap és dotzè amb 27 punts.

En rugbi a 13, bona operació de Pia que remunta a la cinquena plaça. L’equip de la salanca va guanyar en desplaçament a Albi 20 a 34. Nova derrota de la reserva dels dracs, sant esteve 13 català s’inclina al camp de Vilanova d’Aquitània 22 a 18. 

I per acabar se’n diu Adrià We/Gryn i ha guanyat per dotzè cop el concurs de menjar de calçots de Valls. Bl barceloní n’ha devorat 221. Diumenge passat més de 20 mil persones van participar a les festes del calçot, un festa que tradicionalment obre la temporada. Enguany l’IGP de valls preveu una producció de 20 milions de calçots.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció