INFORMATIU - Divendres 27 de gener del 2023

Un petit pas més per la llengua catalana, Google admet la seva errada i es compromet a resoldre un problema que empipa molts catalans. Segur que us hi heu trobat. El cercador Google dona prioritat a la llengua castellana quan es fa una recerca en català. La campanya engegada a les xarxes ha obligat Google a reaccionar. Google ha reconegut el problema i assegura que cerca solucions.

El tribunal de Marsella ha donat el seu veredicte en l’afer de la guerra de narcotraficants del barri Sant Jaume de Perpinyà. 19 homes van comparèixer, entre ells 9 perpinyanencs, 9 búlgars i un italià. Tots els acusats van ser condemnats a multes i penes de presó. El suposat cap del bàndol, condemnat a 8 anys, no s’ha presentat al tribunal el dia del veredicte i és activament recercat.

Perpinyà i la seva aglomeració seran zona de baixes emissions a principis del 2025. L’aplicació d’aquesta llei ja genera un gran debat i posa les col·lectivitats públiques davant d’un repte de societat. El grup perpinyanenc Europa Ecologia Els Verds convoca una conferència de premsa demà sobre la zona de baixes emissions i la mobilitat a l’aglomeració. La cita és dissabte a les 11 al cafè de la Pau, a la plaça Aragó de Perpinyà.

A Catalunya sud ja hi ha data per la fi de la mascareta al transport públic, serà el pròxim 7 de febrer quan el consell de ministres hauria d’aixecar l’obligació de la mascareta al metro, al tren, al bus i al taxi. La mesura respon a l’evolució favorable de la situació epidemiològica. Això dit la mascareta seguirà sent obligatòria als centres sanitaris i farmàcies. 

És una dada molt seriosa. A Catalunya sud gairebé 1 de cada 3 accidents de circulació van ser causats per senglars i cabirols. Representa més de 5.000 accidents el 2022 que confirmen una tendència clarament a l’alça en els darrers 5 anys. Senglars a la tardor i cabirols a la primavera, els dos animals preocupen la Direcció General del Trànsit que demana una campanya específica de sensibilització dels automobilistes, que no fan cas dels panells que alerten de la seva presència o tenen un accident més greu en voler esquivar l’animal.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció