INFORMATIU - Dijous 26 de gener del 2023

A Catalunua Nord, el sector de la construcció es prepara a viure un 2023 complicat. La pujada del preu de les matèries primeres i sobretot la disminució de les previsions de comandes inquieten els professionals del batiment. Laurent Maturana, president de la federació nord-catalana ha pintat un futur preocupant durant el seu discurs dimarts passat i ha insistit sobre la importància de les obres públiques per mantenir el sector. A Catalunya NordN el sector de la construcció representa 10 mil llocs de treball.

Economia encara, per primera vegada a l'EF, una empresa sud-catalana compra una concessió automòbil. El grup Oliva Motor, de Tarragona invertirà 6 milions d'euros sobre el concessionari BMW de Perpinyà que acaba de comprar a la família Alart. L'empresa tarragonina esdevé propietària d'una de les concessions automòbils més importants de Catalunya Nord amb 45 assalariats i un volum de negoci de 35 milions d'euros. Segons els responsables de l'empresa sud-catalana, la inversió feta a Perpinyà correspon a la sevaa estratègia d'internacionalització.

El fulletó continua pel festival Les Déferlantes. Després del fràcas de la proposta del Palau de les exposicions de Perpinyà, els organitzadors semblen haver-se reconciliat amb la vila de Ceret amb qui les discussions haurien reprès perquè els escenaris siguin instal·lats al Parc del Castell d'Aubiry. Entretemps una altra municipalitat estaria disposa
a acollir el festival. La vila de Toluges hauria proposat als organitzadors el siti del Mas Ribera a la ruta de Tuïr.

A Perpinyà una nova escola de Belles Arts obrirà el pròxim mes de setembre. El projecte vindrà a tapar un buit des del tancament de l'escola nacional de belles arts de la vila el 2014. De bon principi, la futura escola no proposarà pas cap diploma i dispensarà classes els vespres, els dimecres i els dissabtes. 8 disciplines seran ensenyades, el dibuix, la pintura, però també la fotografia, la història de l'art i les arts urbanes.

A Catalunya Sud, 45 policies nacionals seran jutjats per les càrregues del referèndum de l'u d'octubre. Després de més de cinc anys, el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona ha tancat la instrucció i per fi, els agents de la policia espanyola seran enviats davant d'un jutge. Se'ls persegueix per delictes de lesions i fins i tot de tortures pels quals arrisquen penes de 2 a 4 anys de presó. Durant el referèndum de l'u d'octubre a Catalunya hi va haver 25 càrregues policials sobre els votants que van provocar més de mil ferits segons un informe del departament de salut de la generalitat.

Sempre a Catalunya sud, Oriol Junqueras, Raul Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell demanen la revisió de la sentència del tribunal suprem sobre l'organització del referèndum.
Consideren que l'eliminació del delicte de sedició i la reforma del delicte de malversació obliguen el Tribunal Suprem a anul·lar la condemna. Segons els advocats Andreu Van den Eynde i Olga Arderiu, tot i que la fiscalia intentarà mantenir les penes, "els jutges no escriuen les lleis", i només poden aplicar la normativa interpretada segons el legislador. Per això, recorreran qualsevol revisió del Suprem que no inclogui l'absolució total pels seus clients.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció