INFORMATIU - Dimecres 25 de gener del 2023

Un any més Catalunya Nord fa part dels territoris més pobles de l'estat francès. L'INSEE acaba de publicar les dades dels revinguts i de la pobresa pel 2020. Lluny de la regió parisenca i de les capitals regionals, els catalans del nord viuen de mitjana amb menys de 20 mil euros anuals per cada llar. Arreu de l'estat francès la pobresa es concentra a nord i a la costa mediterrània. Catalunya Nord i la resta dels antics departaments de l'antic Llenguadoc-Rosselló es situen entre els més pobres.

Dues clíniques del Vallespir seran deslocalitzades al Rosselló, precisament al Mas de la Garriga a Pollestres. El batlle Jean-Charles Moriconi ha oficialitzat l'operació que ha obtingut el vistiplau de l'agència regional de la salut. Els dos establiments seran reagrupats amb la creació d'un pol de geriatria, cures de readaptació i un centenar de llits de cures pal·liatives. Les obres de construcció s'engegaran el 2024.

Molta feina pels bombers ahir amb 3 incendis, el més important al carrer Major dels Anlges on el foc s'ha calat a un immoble de residències fins a cremar-ne el terrat. Un poc més tard un incendi va destruir totalment el garatge d'una casa particular a sant Feliu d'avall, un incendi a causa d'un disfuncionament elèctric. Per acabar, els bombers van intervenir també a l'avinguda del Llenguadoc a Perpinyà on cremaven neumàtics en un batiment abandonat.

L'afer Pegasus esquitxa un bri més l'Estat espanyol. La UE enviarà una missió d'investigació a Espanya per estudiar aquest cas d'espionatge a gran escala de polítics, persones i entitats lligades al moviment independentista. El novembre passat, l'Eurocambra havia apuntat en el seu informe que l'estat espanyol era responsable d'haver espiat l'independentisme a través del programari Pegasus. Malgrat les maniobres polítiques i diplomàtiques de l'estat espanyol per impedir una enquesta europea, finalment els eurodiputats han votat majoritàriament per enviar a Madrid una missió d'investigació sobre el catalangate el pròxim mes de març.

 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció