INFORMATIU - Dimarts 24 de gener del 2023

Les associacions d'ajuda als sense sostres multipliquen les intervencions per l'onada de fred. La baixada de les temperatures i la forta tramuntana fan que el termòmetre baixarà per sota de zero a les nits i durant tota aquesta setmana. Diumenge els benèvols d'Emmaus van penjar abrics als parcs de Perpinyà. La Creu Roja ja ha ampliat les hores de patrulla i d'acolliment dels sense sostres i l'associació Solidaritat Pirineu crida a donar anoracs, gorres, guants i cobertures. Per bé que la situació empitjori, per ara la prefectura no ha engegat el pla específic d'ajuda hivernal.

Va durar poc, només 48 hores. El coll de Banyuls és tancat de nou. Ahir els agents municipals banyulencs van tornar a col·locar pedres per impedir la circulació seguint el decret prefectoral. El passat cap de setmana els membres de l'associació esborrem la frontera havien reobert el passatge amb motiu de la fira de l'oli d'Espolla. Recordem que 9 passos fronterers són tancats al Pirineu per decisió de l'Estat francès des de fa dos anys.

Si bé fa molt fred, els bombers de Catalunya Nord ja anticipen l'estiu i busquen 200 socorristes per vigilar les platges. El servei departamental d'incendi i de socors ja ha obert la campanya de reclutament. El dossier de candidatura es pot descarregar a la web del SDIS 66. Per la propera campanya d’estiu, els bombers catalans també busquen candidats per vigilar els incendis des de les torres de guaita.


A Catalunya Sud, tota la setmana serà marcada per diversos moviments de vagues i manifestacions. Demà dimecres el món medical, el professorat i els taxistes han convocat una vaga i ja s'anuncia que serà molt seguida. En l'educació i la sanitat el moviment continuarà també l'endemà el dijous. Com a l'EF, el sindicat majoritari Metges de Catalunya anuncia una vaga històrica que ha de servir segons ells per tornar a repensar tot el sistema de salut. Denuncien la sobrecàrrega de feina, la manca de metges i professionals sanitaris en general, i unes condicions laborals i salarials precàries. Infermers, auxiliars i personal administratiu de la salut també s'han afegit a la protesta. Pel que fa a la mobilització dels ensenyants, tant els professors del primari com del secundari criden a manifestar i fer vaga durant dos dies per denunciar les retallades de pressupost. Per acabar, els taxistes bloquejaran Barcelona amb 5 mil vehicles per demanar al govern una regulació clara sobre la concurrència dels VTC i les plataformes digitals com Cabify

A l'Empordà els funcionaris dels jutjats de Figueres denuncien una situació de "col·lapse" i reclamen més personal. En un correu firmat pel centenar de treballadors del tribunal figuerenc, acusen el govern de la generalitat i el govern estatal de Madrid de deixadesa total i absoluta. Fa 14 anys que no es crea cap nou jutjat i que tampoc se'ls atribueix més personal. Com el de Perpinyà, el jutjat de Figueres arriba a saturació, en altres pels delictes particulars de la situació fronterera. Reclamen personal de manera urgent i una reconsideració dels mitjans que quadri amb la realitat.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció