INFORMATIU - Dilluns 23 de gener del 2023

Un informe posa en dubte la construcció de la línia d’alta velocitat entre Perpinyà i Montpeller. És un document redactat pel consell d'orientació de les infraestructures de l’estat francès que avança dos guions possibles: el primer preconitza de paralitzar les grans obres com la LGV de Perpinyà cap al nord, per privilegiar els projectes locals de mobilitat quotidiana. El segon guió diu exactament el contrari i demana l’acceleració dels projectes de noves línies de gran velocitat. Un document paradoxal que ben aviat serà sotmès a la primera ministra Élisabeth Borne. El gener de l’any passat, l’aleshores primer ministre Jean Castex i la presidenta de la regió Occitanie Carole Delga van firmar un acord que garantia el finançament de la línia d’alta velocitat.

La qüestió de l’aigua és més que mai d’actualitat a Catalunya Nord amb una crida a manifestar demà. Una mobilització que té el suport de la cambra d’agricultura, el MEDEF, la cambra dels mesters, la federació de caçaires i un grup d’elegits. La manifestació vol denunciar les conseqüències de la decisió del tribunal administratiu que redueix dràsticament la utilització de l’aigua de la Tet. A més dels 1500 agricultors directament concernits, les estacions d’esquí també s’inquieten de no poder més emprar l’aigua de Les Bolloses per fabricar neu artificial. La manifestació sortirà demà a les 10 del matí, del parc de les exposicions de Perpinyà fins a la prefectura. Demanen que els serveis de l’estat facin apel·lació de la decisió del tribunal administratiu.

Aquest dilluns s’engeguen moltes obres al centre vila de Perpinyà. Comencen les obres de conversió en zona de vianants del carrer dels Agustins que és tancat a la circulació dels vehicles des d’avui. La primera etapa dels treballs consisteix en la renovació de la xarxa d’aigua, d’electricitat i de gas. Les obres duraran fins a l’estiu. L’accés al pàrquing de la República es farà a partir d’ara únicament pel carrer gran de la real.
També avui comença la reconstrucció del batiment de la cantina dels oficials al peu del Castellet. Un incendi haviat destruit el Mess l’estiu passat. Els obrers treballaran a la reconstrucció de la teulada i la renovació de la façana.

 El cinema català perd un dels seus realitzadors majors. El cineasta mallorquí Agustí Villaronga va morir als 69 anys el passat cap de setmana. Nascut a Palma de Mallorca el 1953, Agustí Villaronga, va dirigir pel·lícules de gran èxit com Pa negre, El mar, Incerta glòria o El ventre del mar. El realitzador català va competir en la selecció oficial del festival de Canes, va guanyar desenes de premis Gaudí i va ser el primer director premiat als Goya espanyol amb un film en versió original catalana.

En esports en rugbi a 15 derrota lògica de l’USAP a Bristol 33 a 19, l’equip català ple de joves jugadors va fer bona impressió malgrat la derrota. L’USAP ataca aquesta setmana una sèrie de partits decisius pel seu futur en top 14, el primer aquest dissabte a Aimé Giral amb la recepció dels parisencs de l’estadi francès.
En rugbi a 13, ⅙ de finals de la copa de França i tres equips catalans eliminats. Palau del vidre s’inclina a casa contra Vilagailhenc, Illa de Tet eliminat pels provençals d’Entraigues i Baó també va caure a domicili contra Carpentras. En la propera ronda, Sant Esteve XIII català rebrà Avinyó i Pià es desplaçarà a Ferrals.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció