INFORMATIU - Divendres 20 de gener del 2023

El coll de Banyuls podria reobrir aquest estiu. La qüestió dels passos fronterers va ser evocada ahir durant la cimera francoespanyola a Barcelona. El ministre francès de l'interior Gerald Darmanin va declarar que els passatges actualment tancats podrien ser reoberts a la condició que es posin en plaça brigades de control mixt entre policies francesos i espanyols. Recordem que a més del coll de Banyuls 8 altres passos fronterers són tancats des del gener del 2021 amb el motiu de la lluita contra el tràfic i la immigració clandestina.

El rectorat anuncia que 8 llocs de professors de les escoles seran creats el curs vinent a Catalunya Nord. És molt insuficient segons els sindicats d'ensenyants per qui falten 25 llocs de mestres. El proper mapa escolar serà anunciat aquest mes de febrer després d'una reunió on se decidirà els tancaments i les obertures de classes. Per bé que se preveu una lleugera disminució del nombre d'alumnes, els sindicats insisteixen que manquen professors.

A Puigcerdà dues novetats a l'hospital de Cerdanya. Un canvi de director, Vincent Rouvet es jubila i serà reemplaçat pel seu adjunt el doctor Xavier Conill. I l'eixamplament de l'oferta, amb la inauguració aquest hivern d'un nou servei de quimioteràpia. L'hospital de Puigcerdà també ha anunciat un acord de partenariat amb l'establiment "La Perle Cerdana" cosa que permet d'assegurar el servei de pediatria a la comarca.

A Baixàs el celler cooperatiu Dom Brial celebra el centenari. Era el gener del 1923, un centenar de vinyaters s'aplegaven per formar un col·lectiu que ràpidament esdevindria el primer celler cooperatiu de CN. Avui Dom Brial agrupa 200 viticultors que treballen 1700 hectàrees al terme de Baixàs i més enllà.

A Catalunya sud, la Generalitat compra 6 trampes americanes per capturar senglars. La prova pilot d'aquesta trampa batejada Pig Brig Trap que s'ha fet a l'Empordà ha estat concloent i el govern català elabora ara el protocol d'utilització perquè les trampes siguin instal·lades al mes de febrer. Aqueixes trampes americanes s'afegeixen al pla d'acció global de la generalitat per combatre la sobrepoblació de senglars principalment a les comarques gironines.

Celebració de Sant Vicenç, la festa major de Baó on l'associació Aire Nou programa aquest diumenge una actuació castellera a les 11 del matí a la plaça del fogar. La calçotada serà gegant i ja fa dies que no queden més tiquets. La festa major de Bao serà animada enguany per la cobla Tres Vents. 
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció