INFORMATIU: Dimarts 06 de desembre de 2022

Ahir dilluns, el personal en vaga de GRDF va tancar la xarxa del gas de vila, cosa que va deixar sense calefacció i sense aigua calenta molts usuaris sobretot al Riberal i a la Salanca. El conflicte entre la direcció i els sindicats dura des de fa setmanes i concerneix la revalorització dels salaris. La CGT assumeix aqueixa acció i acusa la direcció de GRDF de no escoltar les demandes dels assalariats, cosa que segons el sindicat provoca aquesta mena d’accions dràstiques. La direcció de GRDF ha anunciat que portaria l’afer als tribunals amb una queixa en contra dels vaguistes que han tallat la xarxa de gas en diversos punts.
 
La carretera nacional 116 serà tallada per culpa dels singlars. Una acció de regulació conjunta entre els poders públics i els caçaires tindrà lloc a diversos punts de la carretera durant la nit de dimecres a dijous. La 116 serà prohibida a la circulació de nit, de les deu i mitja fins a les 4 h del matí, hi haurà diverses desviacions als punts de tall. Segons la federació dels caçaires, de mitjana 12.000 singlars són matats cada any. La proliferació és fins i tot visible amb la presència dels animals fins als centres urbans, com recentment a Perpinyà i Cabestany.

Les últimes obres de la pista ciclista entre Bages i Sant Cebrià ja han començat. El darrer tram ha estat estrenat amb la presència d’ Hermeline Malherbe presidenta del departament i de Jean Roque, vicepresident encarregat de les mobilitats. Amb un cost total de 4,5 M € la nova via seguirà l'Agulla de la Mar, des de Bages per Cornellà del Bèrcol, Tesà, Alenyà i Sant Cebrià. La construcció d’aquesta via va començar el 2019 i vol reforçar el desenvolupament turístic dels municipis que travessa. Catalunya del Nord és el quart departament de la regió Occitanie quant a les pistes bicables, amb 475km actualment i un augment de 22% comparat al 2017. Tot plegat queda molt treball per endavant, ja que només hi ha un metre de pista pedalable per cada habitant de Catalunya Nord.

A Catalunya Sud, la crisi colpeja durament els productors de llet. Més del 40% de les explotacions han desaparegut en els darrers 10 anys. Les dades publicades pel govern català confirmen que les macrogranjes guanyen la partida a les petites explotacions, ja que durant el mateix període el volum de producció no ha pas baixat. Segons els sindicats de ramaders, el sistema d'ajudes europees perjudica els ramats petits i sols beneficia a les grans explotacions. El preu de la llet pagat als productors ha augmentat en els últims mesos, però a penes compensa el sobrecost del preu de l'energia. A les comarques veïnes, la ramaderia no atreu els joves i la mitjana d'edat no deixa d'augmentar cosa que inquieta més encara el món agrícola.

Sempre a Catalunya sud, la policia catalana ha comunicat el balanç dels verbals als conductors que es queden a la via del mig de l’autopista. Una infracció molt comuna i que és una font d’accidents, a més de complicar la circulació. Entre gener i octubre els mossos d’esquadra han sancionat més de 200 automobilistes que circulaven sense raó per la via del mig. A Catalunya la multa és de 200 euros, quan per la mateixa infracció a l’EF el verbal és de 35 euros. 
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció