INFORMATIU: Dilluns 05 de desembre de 2022

El Rassemblement National entra al consell departamental. Ahir tenia lloc la segona volta de l’elecció cantonal parcial sobre el cantó 10 de Catalunya Nord. Han estats elegits Louis Aliot i Carla Muti, amb un poc més de 53% dels vots contra el binomi format pel batlle de Cànoes, Jean-Louis Chambon i Florence Micoleau. La participació ha estat molt feble, de 24%. Aliot-Muti substituiran Mathias Blanc i Françoise Chatard, de la majoria departamental d’esquerres, que van ser eliminats a la segona volta. Aquest escrutini s’ha tornat a repetir després de l’anul·lació de l’elecció del juny del 2021, per la inelegibilitat del candidat del RN, tot i que va ser eliminat. Albera Sense Frontera presenta un recurs a prop del tribunal administratiu de Montpeller, per abús de poder de la prefectura dels Pirineus Orientals. Ja l'estiu passat, l'associació havia sol·licitat l'anul·lació de decret prefectoral que ordena el tancament del coll de Banyuls. Com era d'esperar, els serveis de l'Estat no han pas contestat, per tant, Albera Sense Frontera engega un procés judicial. El president de l'associació, l'advocat i antic batlle de Banyuls, Pere Becque, considera que el tancament del coll és il·legal, ja que no respecta els acords de Schengen de lliure circulació de les persones al si de la UE. Demanen al tribunal administratiu de Montpeller que retiri el decret prefectoral amb un termini d'un mes, i penalitats de 150 euros per cada dia de retard.

La secció nord-catalana de l'assemblea nacional de Catalunya crida a participar a la manifestació que tindrà lloc demà a Barcelona. Una mobilització convocada per protestar contra la reforma del codi penal espanyol, en particular el delicte de desordres públics agreujats que segons l'ANC està pensat per a poder castigar i penalitzar les mobilitzacions independentistes. La manifestació sortirà del Pla de Palau a Barcelona demà dimarts a les 12 del migdia.

Ja és oficial, les festes de l'Os de Prats de Molló, Sant Llorenç de Cerdans i d'Arles de Tec són reconegudes al Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. És una molt bona notícia per les festes de l'Os del Vallespir. El batlle de prats de Moll Claudi Ferrer ja ha avançat el projecte de creació d’un centre d’interpretació de les festes de l’os.

A Catalunya sud, 5 col·lectius independentistes van anunciar ahir diumenge la constitució d'una llista electoral, sense partits polítics. Amb el nom "Acord per la Independència", la candidatura cívica es presentarà per les pròximes eleccions al parlament de la generalitat. L'objectiu de la plataforma és que aquesta llista sigui única i unitària en l'àmbit independentista al marge dels partits i que tingui "capacitat guanyadora", amb la intenció de portar a la cambra "el mandat popular i democràtic de l'1 d'octubre del 2017" per fer-lo efectiu i proclamar la independència.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció