INFORMATIU: Divendres 02 de desembre de 2022

L’actualitat és marcada per la vaga dels metges. Un moviment molt seguit pel conjunt dels metges liberals, tant els generalistes com els especialistes. Avui divendres pel segon dia de vaga el 75% dels metges nord-catalans no atendran pacients. La professió denuncia una situació que empitjora en part per la manca de metges, el relleu generacional no se fa pas i l’ofici no atreu més els joves. Alerten també de la política del govern francès que comença a transferir algunes competències als infermers o directament a les farmàcies que ara tenen dret de prescriure o perllongar tractaments sense haver consultat. En fi, els metges també protesten contra el projecte de llei de finançament de la seguretat social, que segons ells, provocarà un canvi de model que amenaça l’accés igualitari a la salut.

Avui és el dia de l’obertura, pas de la caça sinó de les pistes d’esquí. Ha nevat prou per què l’estació de Font-romeu Pirineu 2000 obri una vintena de pistes just pel pont de la Puríssima, un cap de setmana llarg i festiu que sol portar a la Cerdanya molts catalans del principat.
Portè Pimorent i el Cambra d’Ase també obren avui amb tarifes a meitat preu a Sant Pere dels Forcats i Eina. En canvi, les estacions del Puigmal i de Formiguera haurien d’obrir la setmana que ve.

El banc alimentari deplora una disminució de donacions en la seua recapta d’aliments, a Catalunya Nord com a la resta de la regió Occitanie. La gent va donar un 10% menys comparat a l’any passat. Cada any el banc alimentari distribueix prop de 900 mil repeixos, en gran part gràcies a la participació dels ciutadans. El 2023 s’anuncia complicat, baixen els dons i augmenta el nombre de persones en dificultat. Les associacions recorden que les donacions també es poden fer en línia via lka web  monpaniersolidaire.org.

A Catalunya 4 de cada 5 dones ha estat víctima de violència masclista. Una dada espantosa que surt d’una enquesta realitzada a prop de 10 mil dones, que destaca la violència sexual, però també psicològica o digital. Només 2 de cada 10 víctimes denuncia l’agressió. L’enquesta planteja una qüestió transversal, ja que el 75% de les víctimes tenen entre 16 i 50 anys. Des del 2016, és la tercera enquesta que fa la Generalitat sobre violències masclistes a Catalunya.

A Peralada els ecologistes s’oposen al projecte de construcció d’un polígon industrial que ocuparia les últimes terres urbanitzables al nord del poble, a proximitat del camp, de golf. L’entitat Salvem l’Empordà denuncia que l’empresa Grup Peralada és propietari de més de la meitat dels terrenys afectats i que l’única candidatura que ha manifestat l’interès pel nou polígon, l’empresa Hispano Suiza, també pertany al grup. Els ecologistes demanen a l’ajuntament de Peralada i a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona que “vetllin per la legalitat urbanística” i que s'anul·li el projecte.

I acabem amb esports, desplaçament dificil per l’Usap demà a Tolosa. Els occitans que recuperen el seu mig de melé estrella Antoine Dupond no podran comptar sobre l’ex usapista Melwin jaminet. L’Usap és actualment 13 e del top 14 amb 5 punts d’avança sobre l’ultim classificat Brive.
A 13, aquest cap de setmana se juga la 8a jornada del campionat, Sant Esteve 13 rep Albi demà dissabte i diumenge Pia acollirà Tolosa.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció