INFORMATIU: Dijous 01 de desembre de 2022

Feminicidi, trans, negacionisme o resilient... El diccionari català té 21 paraules més. L'Institut d'Estudis Catalans tot just l'acaba d'actualitzar amb una vintena de mots suplementaris i també 70 locucions com ara "dormir fort", "cadena perpètua" i tapeu-vos les orelles "Estar fins als ous". Més seriosament, els filòlegs també han modificat el significat de 640 entrades per aportar matisos i precisions. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) també ha avançat que el 2023 publicarà un nou diccionari que inclourà 30.000 entrades i se centrarà en les qüestions més essencials del treball gramatical i semàntic.

A Ribesaltes, la segona presó nord-catalana és pas encara construïda i ja planteja problemes de veïnatge. La nova presó s’ha de construir just al costat del celler de la cooperativa Arnau de Vilanova, construït fa poc. Els viticultors que treuen mal a pair el futur veí, porten queixa als tribunals, contra l'aglomeració de Perpinyà, a qui van comprar els terrenys. Els responsables del celler sospiten que l'Aglo els hagi amagat el projecte de la presó al moment de la transacció. Més clarament, la cooperativa no s’hauria pas instal·lat aquí, sabent que se traparien al costat de la presó.  Dilluns el dia que s'acaba l'enquesta pública per la construcció del segon centre penitenciari a Catalunya Nord, els cooperadors del celler Arnau de Vilanova manifestaran davant de l'ajuntament de Ribesaltes.

Avui comença una setmana important per sindicalisme, amb l’obertura de les eleccions professionals de la funció pública. L’escrutini concerneix prop de 35 mil funcionaris a la Catalunya Nord que hauran d’elegir els seus representants. Se reparteixen en 3 cossos: agents territorials, d’estat o del sector hospitalari. Enguany el vot és exclusivament electrònic, un fet que inquieta els sindicats que constaten que el vot electrònic genera molt sovint una disminució de la participació.

Un centenar de mesures pel foment del català. La generalitat ha anunciat una operació transversal, de tots els seus departaments, per reforçar i difondre la llengua catalana. El pla preveu mesures concretes amb ajudes i beques per formar jutges per exemple o fer entrar el català a les autoescoles. El catàleg de 100 mesures presentat dimarts passat és molt ampli, i s'estén des del sector audiovisual fins a l'economia i la justícia. Aquests últims anys, les enquestes lingüístiques dibuixen un escenari en què el català perd terreny al Principat. El pla presentat també preveu reforçar els mecanismes de sancions a les infraccions dels drets lingüístics dels catalans. Actualment el 60% de les infraccions queden arxivades.

A Girona els agricultors demanen la intervenció del govern per lluitar contra la plaga de senglars. A les comarques veïnes, hi hauria 8 porcs senglars per quilòmetre quadrat segons el cens oficial. El sindicat Unió de Pagesos descriu una situació insostenible que amenaça algunes explotacions. També considera que "el govern no pot delegar la gestió de la sobrepoblació dels senglars exclusivament als caçadors, que cada cop són menys i no són pas professionals".

I acabem amb un cop de publicitat enorme per un joc de cartes que empipa l’extrema dreta. Els magatzems FNAC tornen a vendre Antifa, un joc editat per les edicions Libertalia, que consisteix en crear virtualment un grup de militants antifascistes. Un joc que enfada alguns sindicats de policies i sobretot els elegits de l’extrema dreta que malgrat les pressions, no han aconseguit que la FNAC el retiri del comerç. Ahir sobre els platos de BFM TV, Louis Aliot va cridar a boicotejar les botigues que el venen. Resultat immediat, l’empresa que ha concebut el joc coneix una allau de comandes inesperat pocs dies abans de Nadal.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció