INFORMATIU: Dimecres 30 de novembre de 2022

La manca d'aigua comença a tenir repercussions sobre el territori. Ahir dimarts el tribunal administratiu de Montpeller va anul·lar la derogació que permetia als agricultors del conflent i del riberal d'agafar l'aigua de la Tet, quan el seu cabal és molt fluix. 1500 pagesos gaudien d'aquesta derogació des del 2013. A partir d'ara, més avall del barratge de Vinçà, serà prohibit regar amb l'aigua de la Tet i dels seus canals, quan el cabal baixi per sota de 1 500 litres/segon, cosa que passa a cada estiu. El tribunal de Montpeller va donar la raó a l'associació France Nature que denunciava una situació que, segons l'entitat, posa en perill l'ecosistema del riu més llarg de Catalunya NordN. La cambra d'agricultura catalana alerta de les conseqüències de la fi d'aquesta derogació que posa en perill uns 6 mil hectàrees de cultiu de la plana.

Una bona notícia, si viviu en una copropietat o en un pis de lloguer protegit, us escapareu de l'augment del preu del gas. La mesura del govern francès s'aplicarà als sistemes de calefacció col·lectius. A més del preu del gas, que no augmentarà pas, l'escut energètic limitarà l'augment del preu de l'electricitat a 4% enguany. Aqueixes mesures s'aplicaran fins al 31 de desembre.

Nadal s'apropa i ja apareixen casos d'estafa de calendaris de bombers. A Argelers la municipalitat alerta la població de malfiar-se de persones disfressades de bombers que proposen actualment la venda de calendaris. És una estafa malauradament clàssica per la qual els bombers catalans demanen prudència i formulen 2 consells: els bombers donen un rebut per cada calendari venut, i en cas de dubte, demaneu que el bomber us ensenyi la seua targeta professional, amb foto i número de matrícula. L’estafa del calendari és freqüent i quan no van disfressats de bombers, els estafadors se solen fer passar per carters o escombriaires.

Continua l'escàndol dels casos d'espionatge del Catalan Gate. La directora del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol es va negar ahir a respondre les preguntes dels eurodiputats sobre l'espionatge als independentistes catalans. Esperança Casteleiro es va refugiar en el secret oficial. Va explicar que la llei espanyola de protecció dels interessos nacionals li prohibia esmentar el cas. L'advocat català Andreu Van den Eynde, també víctima d'espionatge, va subratllar que malgrat les nombroses denúncies, cap tribunal espanyol encara no ha investigat el cas.

Era una atracció major de la vila de Figueres. El túnel del vent tancarà fins a nou avis a partir del desembre per culpa del preu de l'electricitat. Aquest túnel permetia d'oferir una experiència als clients recreant la sensació que tenen els paracaigudistes que planegen a 4 mil m d'altitud. Una simulació massa cara per l'empresa que no pot més assumir el cost de la factura d'electricitat.

Rugbi a 15, l’USAP prepara el desplaçament a Tolosa amb els dubtes sobre l’estat de salut del seu taloner Seilala Lam, tocat al genoll i també el pilar dret Arthur Joly que no s’han entrenat. En canvi, el pilar Sacha Lotrian i el tercera linia Brad Shields han superat el protocol commoció i podran jugar contra Tolosa aquest dissabte.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció