INFORMATIU: Dilluns 28 de novembre de 2022

Les vendes de cotxes elèctrics assoleixen un record a CN. Enguany el nombre d'immatriculacions de vehicles elèctrics puja d'un 50% comparat a l'any passat. Uns resultats que els professionals de l'automòbil atribueixen a la inquietud global sobre la qüestió de l'energia. És més, segons els concessionaris, s'hauria pogut vendre més cotxes elèctrics si no fos pel conflicte ucraïnès i la crisi mundial de components electrònics. Per primera vegada els cotxes elèctrics representen el 10% del mercat automòbil nord-català. Afegint els vehicles híbrids, la part dels cotxes dits "nets" frega el 50% de les vendes a casa nostra.

Se’n diu compendium.cat i és una plataforma que aplega tota la documentació jurídica en llengua catalana. Arreu dels PPCC la presència de la llengua en l’àmbit jurídic és una qüestió pendent. En aquest sentit, aquest nou portal és una eina clau, a la qual també participa el col·legi d’advocats de CN. Compendium.cat va ser presentat a Perpinyà divendres passat.

Era d’esperar, s’han confirmat dues apel·lacions en el judici de l'accident de Millars. El veredicte del tribunal correccional de Marsella, que va condemnar la conductora del bus a 5 anys de presó dels quals 4 provisionals, no satisfà ni la defensa ni algunes parts civils del judici. Jean Codognès, l'advocat de la inculpada, va confirmar l'apel·lació divendres passat, el mateix va fer l'advocada bordelesa d'algunes de les parts civil Marie Mescam. Hi haurà doncs un nou capítol jurídic en l'afer del terrible accident que es va produir al pas de nivell de Millars el passat 14 de desembre del 2017.

El tribunal administratiu de Montpeller rebutja la demanda de l'associació FRENE 66 pel que fa a la construcció d'un circuit per bicicletes de muntanya a Font Romeu. La federació pels espais naturals demanava la suspensió del permís de construir d'aquest projecte que consisteix a crear 4 pistes de BTT al si d'un espai tancat de 15 ha al bosc proper al liceu. Les obres que ja han començat, reprendran ben aviat, però la cosa no s'acaba aquí. Malgrat aquesta derrota sobre la forma, la FENE 66 ha anunciat que presentarà una queixa sobre el fons del projecte.

Després de 4 anys de treballs, el refugi de la Bollosa tornarà a obrir el pròxim 17 de desembre. Els grans dormitoris col·lectius van ser reemplaçats per unes habitacions particulars per a 2, 4 o 6 persones. El refugi que ara pertany a la comunitat de comunes del Pirineu Català, estarà obert tot l'any i retrobarà el guàrdia Christophe Millet que porta el lloc des de fa 8 anys.

A la costa la inquietud creix amb la descoberta de pingüins morts, suposadament per culpa de la grip aviària. El grup ornitològic del Rosselló ha confirmat un ocell mort al Cap de Biarra i un segon a Argelers la setmana passada, a més d'haver observat diversos ocells en mala forma a prop de la costa. El pingüí torda és una espècia migratòria i els que es veuen ara pel Mediterrani provenen de l'atlàntic on s'han confirmat molts casos de grip aviària.
 

Els informatius

Els informatius
Descripció del programa
Emissió
actualment no en emissió
Presentat per
Redacció